Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiunile diplomatice între Franța și Turcia ating un nou apogeu

Turcia Scumpiri curent electric.jpg

Noi probleme economice pentru Turcia lui Recep Tayyip Erdogan (Sursa foto: REUTERS/Francois Lenoir)
Noi probleme economice pentru Turcia lui Recep Tayyip Erdogan (Sursa foto: REUTERS/Francois Lenoir)

Duminică, liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan îl roagă, încă o dată pe omologul francez, Emmanuel Macron să își verifice starea mentală. Prima oară a făcut-o sâmbătă iar duminică, Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe Emmanuel Macron că este ”obsedat” de imaginea sa ”zi și noapte”. ”Este un caz, iar în consecință, are cu adevărat nevoie să își verifice sănătatea mentală”, a declarat Recep Tayyip Erdogan. 

 

Sâmbătă, într-un discurs televizat, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat virulența deciziilor omologului francez la adresa comunității musulmane.

 

«Ceea ce putem spune unui președinte care tratează astfel milioane de membri ai unei comunități religioase diferite este să mergeți să vă faceți un control asupra sănătății mentale”, a declarat liderul de la Ankara.

Palatul Elysée a reacționat și a calificat apropourile ”innaceptabile” și i-a cerut lui Recep Tayyip Erdogan să își schimbe politica dearece ”este periculoasă, din toate punctele de vedere”. 

”Nu intrăm în polemici inutile și nu acceptăm insultele”, a mai precizat Administrația prezidențială franceză. 

 

Duminică, șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, a vorbit despre ”o dorință din partea Turciei de a stărni ura” împotriva Franței și a președintelui său, Emmanuel Macron. Din avionul care îl transporta spre Mali, ministrul de Externe francez a catalogat drept inadmisibil comportamentul unui stat aliat cum este Turcia și a adăugat că ambasadorul francez din Turcia a fost chemat la Paris pentru ”discuții”. 

 

Șeful diplomației europene, Josep Borrell a cerut Ankarei să ”înceteze această spirală periculoasă”: ”apropourile președintelui turc la adresa președintelui francez sunt inacceptabile”.

Reacția nu s-a lăsat așteptată: duminică dimineață, directorul de comunicare a președinției turce a afirmat că ”ofensatoarele caricaturi”, la adresa profetului Mohamed, sunt folosite pentru intimidarea musulmanilor din Europa, sub pretextul libertății de exprimare. 

 

”Politica vicleană a caricaturilor ofensatoare, a acuzațiilor de separatism împotriva musulmanilor și percheziții la moschei nu au legătură cu libertatea de exprimare”, a scris, în engleză, pe Twitter, Fahrettin Altun, directorul de comunicare al președinției turce. 

Și a adăugat că musulmanii sunt intimidați în timp ce le este amintit că sunt bineveniți pentru ca economia Europei să funcționeze dar că nu vor fi niciodată integrați cu adevărat”. Oficialul turc susține și că atitudinea Franței la adresa musulmanilor îi este ”ciudat de familiară” și îi seamănă cu ”diabolizarea evreilor europeni în anii 1920”. 

 

Comentariile intervin după ce Franța a dezvăluit că Turcia nu a transmis ”mesaje de condoleanțe și de susținere după asasinatul profesorului Samuel Paty”, decapitat de un islamist cecen. Profesorul a arătat caricaturile cu profetul Mohamed în cadrul unui curs despre libertatea de exprimare. 

 

Lipsa a fost observată și de ministrul francez de Externe care spune că ”absența condamnării ori a solidarității autorităților turce după atentatul terorist din Franța se adaugă propagandei turce, coordonată de câteva zile, una calomnioasă și plină de ură dusă împotriva Franței”.

 

În urmă cu două săptămâni, Recep Tayyip Erdogan cataloga drept ”provocatoare” declarațiile președintelui francez privitoare la ”separatismul islamist” și asupra necesității de a ”structura islamul” în Franța

Emmanuel Macron afirma recent că este în pregătire un proiect de lege pentru a elimina extremismul islamist și pentru a reduce astfel, speră el, amenințarea teroristă. Proiectul va fi prezentat în Parlament la începutul lunii decembrie. 

 

El vizează o consolidare a laicității în Franța și conține mai multe puncte ce iată, provoacă tensiuni cu Turcia. Este vorba de o consolidare a controalelor în ceea ce privește finanțarea moscheilor din Franța. Un alt punct sensibil se referă la interdicția ca imamii ce activează în Hexagon să se formeze în afara Franței. 

 

Dar, toate acestea, se adaugă de fapt unei lungi liste de dezacorduri între Emmanuel Macron și omologul său turc.

 

Iar aici se regăsesc tensiunile din Mediterană în ceea ce privește conflictul din Libia, ori luptele din Karabah precum și numeroase alte dosare care opun în prezent Parisul și Ankara. 

 

Aproximativ 200 de persoane au manifestat sâmbătă în fața reședinței ambasadorului francez din Israel pentru a denunța apropourile președintelui francez Emmanuel Macron asupra caricaturilor cu profetul Mahomed.