Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Francezii pregătiţi psihologic pentru noi restricţii de circulaţie

În Franţa, în contextul multiplicării alarmante a contaminărilor cu Covid-19, Consiliul ştiinţific recomandă guvernului să impună restricţii de circulaţie şi mai drastice, sau să decreteze din nou carantina, dar pe o durată mai scurtă decît în primăvara acestui an. Preşedintele Emmanuel Macron a convocat marţi 27 octombrie un Consiliu al apărării consacrat epidemiei, iar primul ministru Jean Castex se va consulta cu partidele politice şi partenerii sociali tot în vederea luării unor noi măsuri pentru stoparea contaminărilor.

Francezii sunt pregătiţi psihologic practic zi de zi pentru perspectiva unei noi perioade dificile. Potrivit preşedintelui Consiliului ştiinţific, numărul real de contaminări zilnice în Franţa este de aproximativ o sută de mii, chiar dacă cifrele oficiale variază şi se situează la nivel de 40 000 sau 50 000.

„Situaţia este dificilă, chiar critică. Ştiam că va veni un al doilea val de contaminări dar suntem surprinşi să vedem că este atît de brutal. Probabil că acest a doilea val va fi mai puternic decît primul. Mulţi dintre concetăţenii noştri nu-şi dau seama încă de ceea ce ne aşteaptă” a declarat Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului ştiinţific, organism creat cu scopul de a sfătui executivul în ce priveşte măsurile necesare pentru combaterea pandemiei.

Alţi specialişti din Franţa afirmă că pandemia a ieşit de fapt de sub control în urmă cu două sau trei săptămîni. Un scenariu analizat în prezent de guvern este extinderea restricţiilor de circulaţie de la ora 18 sau 19 seara şi pînă la ora 6 dimineaţa, precum şi în week-end. În prezent, restricţiile încep la ora 21. Dezbatera rămîne în orice caz aprinsă pentru că o eventuală decretare a unei noi perioade de carantină generală ar putea fi catastrofală pentru economie, şi nu este sigur că francezii, destul de disciplinaţi pînă acum, ar accepta această nouă privare de libertate.

Deja, intenţia executivului de a prelungi starea de urgenţă sanitară pînă pe 16 februarie anul viitor suscită unele critici în rîndurile opoziţiei. Unii responsabili politici denunţă banalizarea, în Franţa, a acestui regim de stare de urgenţă, dat fiind că de la atentatele din noiembrie 2015 el a fost reînnoit sau prelungit de mai multe ori. Franţa nu reprezintă însă o excepţie în Europa care aproape în întregime este confruntată acum cu un al doilea val epidemic.