Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: epidemia pe punctul de a scăpa de sub control, carantina generală nu este exclusă

covid_paris_tests.jpg

Franţa a depăşit în acest final de octombrie pragul de un milion de persoane contaminate.
Franţa a depăşit în acest final de octombrie pragul de un milion de persoane contaminate.
Image source: 
REUTERS/Christian Hartmann

Francezii sunt în aşteptarea unor noi restricţii de circulaţie în contextul în care, după cum afirmă unii specialişti, epidemia pare să fi ieşit de sub control. Executivul se consultă cu liderii principalelor partide politice, cu şefii sindicali şi cu alţi actori sociali pentru a decide viitoarele măsuri într-un spirit de mobilizare naţională şi de consimţămînt general. Unii experţi propun decretarea, din nou, a carantinei.

Agenda politică a preşedintelui francez a fost perturbată din cauza marelui număr de contaminări, motiv pentru care Emmanuel Macron şi-a anulat mai multe deplasări. Seful statului a convocat un prim consiliu de securitate marţi 27 octombrie în cursul dimineţi şi va prezida un al doilea miercuri 28 octombrie.

„Adevărul este că nu există soluţii bune, avem de ales între un tsunami medical sau o prăbuşire economică şi socială.” Această declaraţie făcută într-un spirit de panică aparţine unui lider al opoziţiei de dreapta. Francezii se tem în orice caz că urmează, cel puţin pînă la Crăciun, o perioadă de carantină totală sau parţială, probabil în funcţie de regiuni. Din nou unii îşi fac provizii de hîrtie igienică şi de paste făinoase…  

Mai multe scenarii sunt în discuţie. În prezent restricţiile de circulaţie încep la ora 21 şi se încheie la ora 6 dimineaţa. S-ar putea ca în viitor francezii să fie invitaţi să se închidă în casele lor ceva mai devreme, de la ora şase sau şapte seara. Patronatul francez lansează repetate semnale de alarmă avertizînd că o nouă carantină generală, cum a fost cea din luna martie, ar însemna prăbuşirea economiei.

Pînă acum francezii au fost destul de disciplinaţi şi au respectat restricţiile impuse de guvern. Ministrul de interne Gérald Darmanin arată totuşi că de pe data de 17 octombrie, cînd au fost introduse restricţiile de circulaţie, poliţia a amendat aproape 15 000 de persoane. Deocamdată în Franţa nu s-au produs manifestaţii violente împotriva măsurilor sanitare, ca în Italia. Si probabil că din această cauză, pentru a evita tulburările, executivul doreşte să aibă consensul tuturor partidelor politice, a liderilor sindicali şi a patronatului în perspectiva înăspririi măsurilor.

Al doilea val de contaminări este extrem de violent în aproape întreaga Europă, iar Franţa este una dintre ţările cele mai afectate. Soluţiile miracol întîrzie să vină, vaccinarea în masă a populaţiei întîrzie, dar au fost înregistrate unele progrese privind rapiditatea testelor. Aeroportul de la Marsilia, de exemplu, propune pentru călători, începînd de luni 26 octombire, depistări gratuite în doar 30 d eminute, metodă de natură să salveze cît de cît traficul aerian dacă s-ar generaliza.

In presă mulţi comentatori vorbesc despre perioada Crăciunului ca de un posibil coşmar dacă francezii vor fi obligaţi să o petreacă în carantină. Nimic nu pare mai grav pentru moral decît ideea că la sfîrşitul anului nimeni nu va putea pleca în vacanţă şi că familiile nu se vor putea reuni. Nu este deci exclus ca executivul să încerce să frîneze circulaţia virusului în cursul lunii noiembrie pentru a „salva” astfel Crăciunul… În acelaşi timp, sărbătorile de iarnă riscă să relanseze epidemia, deci iată-ne într-un fel de cerc vicios. Vacanţele sunt oarecum „sacre” în Franţa şi ele ritmează viaţa cotidiană a francezilor şi motivaţiile lor psihologice.

Există însă şi pericolul ca lupta eficientă împotriva epidemiei să devină imposibilă dacă restricţiile devin dependente de vacanţe, într-un fel de alternanţă: suntem disciplinaţi două sau trei luni pentru a putea apoi să ne petrecem vacanţele în stilul de altădată, şi tot aşa… S-ar putea ca întreaga umanitate să fie obligată să-şi schimbe profund stilul de viaţă pentru a evita un al treilea, sau un al patrulea val de contaminări, şi poate mai multe…