Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța: Peste 700 km de blocaje în regiunea pariziană cu câteva ore înainte de carantina naţională

premierul_jean_castex_detaliaza_in_fata_parlamentarilor_o_parte_din_noile_masuri_restrictive_destinate_eradicarii_pandemiei_de_covid-19_29_octombrie_2020.jpeg

Premierul Jean Castex detaliaza în fata parlamentarilor o parte din noile masuri restrictive destinate eradicarii pandemiei de COVID-19, 29 octombrie 2020.
Premierul Jean Castex detaliaza în fata parlamentarilor o parte din noile masuri restrictive destinate eradicarii pandemiei de COVID-19, 29 octombrie 2020.
Image source: 
© Bertrand Guay, AFP

Situaţie excepţională pe şoselele din regiunea pariziană unde se înregistrau joi seara 700 km de blocaje rutiere în momentul în care premierul Jean Castex detalia măsurile de carantină ce intră în vigoare vineri la ora 00 :00. Parizienii, se ştie că locuiesc în spaţii foarte mici, preferă să petreacă această carantină în case ori apartamente ceva mai spaţioase, cu familia, în provincie. Peste 47.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Franţa în 24 de ore iar 235 de persoane au murit. Este a doua carantina pe care francezii vor trebui sa o respecte anul acesta – prima a fost între 17 martie si 11 mai, adica timp de 55 de zile. De aceasta data, carantina este instituita pâna pe 1 decembrie, adica pentru 30 de zile.

În această carantină, rămân deschise şcolile, serviciile publice - primăriile, prefecturile, serviciile sociale, băncile şi poşta - supermarketurile, farmaciile.

Transportul în comun va funcţiona, restaurantele pot rămâne deschide dar doar pentru livrări nu şi pentru consumul la faţa locului.

Comerţul neesenţial, sălile de cinema ori spectacole, parcurile de atracţii precum Disneyland – sunt toate închise timp de o lună, până pe 1 decembrie. Dar, aşa cum a spus preşedintele Emmanuel Macron, dacă peste 14 zile se va observa o scădere a numărului de îmbolnăviri, toate magazinele pot fi redeschise.

Francezii vor lucra de acasă 5 zile din 5, cu excepţia celor care nu îşi pot derula munca pentru că au nevoie de un echipament special. Iar cei care se vor deplasa, aşadar, la locul de muncă se vor putea deplasa doar în baza unei derogări oferite de angajator.

Francezii mai pot ieşi din case pentru a face un mic exerciţiu sportiv, timp de o oră, pentru a merge la farmacie, pentru a face cumpărături de primă necesitate ori pentru a ajuta o persoană ce are nevoie de asistenţă.

Se va putea ieşi din casă pe o distanţă de 1 km în jurul casei pentru a face jogging dar nu pentru a juca baschet iar parcurile şi plajele rămân deschise.

Francezii nu îşi vor putea vizita amicii, până pe 1 decembrie şi nu pot călători în Franţa. Excepţia este week-end-ul acesta, când francezii se întorc din vacanţa de Toussaint.

200.000 de magazine vor rămâne închise în această dificilă lună noiembrie.

Amenda pentru încălcarea interdicţiilor este de 135 de euro iar suma creşte în funcţie de numărul de abateri.

Pentru fiecare lună de carantină sunt alocate Fondului de Solidaritate mai multe miliarde de euro, fond destinat companiilor extrem de afectate în această perioadă. În plus, aceste societăţi nu vor trebui să achite cotizaţiile sociale în perioada de carantină.