Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron explică pe canalul Al-Jazeera ce înseamnă libertatea de expresie

capture_decran_2020-11-01_a_18.27.02.png

Manifestaţie anti-franceză la Karachi, în Pakistan, 30 octombrie 2020
Manifestaţie anti-franceză la Karachi, în Pakistan, 30 octombrie 2020
Sursa imaginii: 
AP Photo/Fareed Khan

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a adresat lumii arabe şi musulmane prin intermediul canalului de televiziune Al-Jazeera, în contextul în care în ţări precum Pakistan, Bangladeş sau Afganistan au avut loc manifestaţii anti-franceze. Seful statului francez a arătat că Franţa nu are nici o problemă cu nici o religie, a denunţat violenţa şi a explicat cum înţeleg francezii libertatea de expresie.

Interviul, pre-înregistrat, a fost difuzat sîmbătă 31 octombrie de canalul Al-Jazeera, bazat în Qatar, canalul cel mai urmărit în lumea arabă. Citez din declaraţiile lui Emmanuel Macron: „Reacţiile lumii musulmane se datorează multor minciuni precum şi faptului că oamenii au crezut că eu aş fi favorabil acestor caricaturi. Eu sunt favorabil faptului ca în ţara mea oamenii să poată scrie, gîndi, desena în mod liber, pentru că eu cred că este important acest lucru, acest drept reprezentînd libertăţile noastre”.  

Şeful statului francez a mai denunţat „manipulările” legate de afirmaţiile sale cînd s-a referit, după asasinarea profesorului de istorie Samuel Paty, la caricaturile lui Mohamed, manipulări orchestrate de lideri politici şi religioşi. Respectivele caricaturi nu sunt o emanaţie a guvernului francez, ci ţin de practicile democraţiei franceze care garantează libera exprimare, după cum garantează şi dreptul tuturor oamenilor de a-şi exercita liber credinţa în Franţa, a mai explicat Emmanuel Macron.

El a încercat de fapt să stingă un fel de incendiu emoţional suscitat în lumea musulmană nu doar de povestea caricaturilor, ci şi de islamismul internaţional, precum şi de lideri precum preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Într-un articol publicat în revista Le Point, scriitorul şi editorialistul de origine algeriană Kamel Daoud deplînge faptul că Franţa riscă să piardă războiul mediatic în faţa islamului radical, precum şi războiul de pe terenul propagandei. Nu întîmplător s-a adresat deci Emmanuel Macron direct lumii arabe şi musulmane. Kamel Daoud deplînge în articolul său că Franţa nu dispune de mai multe mijloace pentru a influenţa opinia publică din ţările arabe şi musulmane, că nu se adresează suficient de des în limba arabă acestor mari comunităţi.

Greu de spus pe cîţi musulmani care urmăresc canalul Al-Jazeera a reuşit să-i convingă Emmanuel Macron, dar faptul că a încercat să se explice este important din multe puncte de vedere. Executivul de la Paris a fost de fapt suprins de reacţiile violente suscitate în lumea arabă şi musulmană de afirmaţia  „Franţa nu va renunţa la caricaturi” pronunţată de preşedinte cu ocazia omagiului naţional adus profesorului ucis.

Executivul reflectează probabil şi la agresivitatea, precum şi la demonstraţia de forţă a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. După ce l-a insultat pe Emmanuel Macron tratîndu-l de „nebun”, Erdogan a reuşit într-un timp record că incite mii de musulmani la manifestaţii anti-franceze, precum şi la boicotarea produselor franceze.  Franţa se vede obligată în acest moment agravat şi de epidemia de coronavirus să-şi reevaluze şi strategiile în lupta împotriva islamului radical.