Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In ce stadiu se află ancheta, 7 ani după asasinarea lui Ghislaine Dupont şi Claude Verlon

kidal.jpg

Stradà din Kidal, Mali.
Stradà din Kidal, Mali.
Sursa imaginii: 
KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Au trecut 7 ani de când, în ziua de 2 noiembrie 2013, colegii noştri Ghislaine Dupont şi Claude Verlon, au fost răpiţi şi apoi ucişi la Kidal, în nordul Mali. Sapte ani mai târziu, unul dintre comanditari şi doi dintre răpitorii presupuşi tot nu au fost prinşi. In ce stadiu se află azi ancheta?

Răpirea şi apoi asasinarea colegilor noştri Ghislaine Dupont şi Claude Verlon, prima era jurnalistă, al doilea tehnician radio, fusese revendicată de organizaţia teroristă Al-Qaida în Magrebul islamic (Aqmi).

De-a lungul anilor, ancheta judiciară nu a avansat foarte mult. Ultima revelaţie a fost făcută anul trecut, în vară, de colegii noştri francezi de la RFI. Un ofiţer al armatei franceze i-a confirmat judecătorului de instrucţie, pentru prima dată, că Forţe speciale franceze erau la faţa locului, în zona în care au fost răpiţi şi apoi ucişi Ghislaine Dupont şi Claude Verlon. Potrivit spuselor ofiţerului francez, cei zece membri ai Forţelor speciale erau însă acolo doar pentru colecta de informaţii, şi deci erau foarte prost echipaţi, cu vehicule civile uşoare şi cu o singură mitralieră în dotare. In ciuda acestor lipsuri, Forţele speciale au încercat să reacţioneze cât mai repede de cum s-a aflat de răpirea colegilor noştri. Din păcate însă, acţiunea lor s-a limitat la urmărirea unui vehicul care s-a dovedit a nu fi cel al răpitorilor, deci o pistă falsă.

In faţa acestor incertitudini şi incoerenţe, familia şi apropiaţii foştilor noştri colegi speră multe de la eventuala audiere a celui care comanda în acea vreme Forţele speciale franceze aflate în regiunea Kidal.

In timp ce mama lui Ghislaine Dupont, azi în vârstă de 90 de ani, trăieşte cu sentimentul că în continuare i se ascund lucruri, nu i se spune totul despre circumstanţele în care a fost asasinată fiica ei, Apolline, fata lui Claude Verlon, speră să i se spună în fine ceva, să i se anunţe că un comanditar a fost prins sau că s-a lansat un mandat de arestare. „Aş vrea să văd că justiţia face ceva concret, puternic, că ni se spune că dosarul avansează şi că nu am fost uitaţi. Asta ne-ar da curaj” spune Apolline Verlon.

Comanditarul răpirii şi uciderii lui Ghislaine Dupont şi Claude Verlon se presupune că a fost Seidan Ag Hitta. Fost sergent-şef al Gărzii naţionale maliene de unde a dezertat în 2006 pentru a se alătura revoltei tuaregilor, Ag Hitta va trece repede din rândul independentiştilor în cel al teroriştilor islamişti. Astfel, la începutul anilor 2010 devine combatant Al-Qaida în Magrebul islamic în regiunea Kidal. In paralel, rămâne apropiat de Iyad Ag Ghali, noul şef al Grupului de sprijin al islamului şi musulmanilor.

In calitatea de probabil număr doi al acestei grupări teroriste, Seidan Ag Hitta a condus negocierile de partea jihadiştilor care aveau să ducă la recenta eliberare a unor ostateci malieni dar şi occidentali, printre care franţuzoaica Sophie Pétronin, în schimbul eliberării din puşcăriile maliene a 200 de combatanţi Aqmi.

Pentru Pierre-Yves Schneider, membru al asociaţiei prietenilor lui Ghislaine şi Claude, „este intolerabil de imaginat ca acest criminal să devină un interlocutor al vreunor autorităţi pentru a negocia nu ştiu ce reconciliere. Nu se poate face asta pe spinarea unor victime precum Ghislaine şi Claude. Avem senzaţia că asistăm la reabilitarea unui criminal” spune Pierre-Yves Schneider.

 
In ce stadiu se aflà ancheta, 7 ani dupà asasinarea lui Ghislaine Dupont si Claude Verlon