Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid Franţa: bolnavi şi morţi mai mulţi, trenuri mai puţine, noua gafă guvernamentală şi licee blocate

Luni, 2 noiembrie, un nou record a fost bàtut în Franta cu 52.518 cazuri noi de contaminare cu coronavirusul si 418 decese în doar 24 de ore.

In Franţa, numărul de decese cauzate epidemia de Covid creşte tot mai mult de la o zi la alta (+418 în ultimele 24 de ore), la fel ca şi numărul de pacienţi internaţi în diversele servicii de reanimare din ţară. Astfel, circa 3.720 de bolnavi sunt în ATI pentru un total de 6.000 de paturi disponibile. Situaţia este atât de preocupantă încât unii pacienţi ar putea fi transferaţi în alte ţări vecine.

 

In nordul Franţei, în regiunea Hauts-de-France, situaţia se tensionează cel mai mult, ca dealtfel şi la primul val epidemiologic din primăvară. Preşedintele Federaţiei spitaliceşti din Franţa estimează că «peste câteva zile unii dintre pacienţi ar putea fi transferaţi spre Germania sau spre alte regiuni franceze mai puţin afectate de epidemia de Covid.»

In aceste condiţii, «Crăciunul nu va fi anul acesta o sărbătoare normală» a prezis Olivier Véran, ministrul francez al Sănătăţii. Comentând ultimele cifre privind călătorii din transportul în comun, oficialul de la Paris a estimat că «lumea respectă carantina.» E şi motivul pentru care SNCF – societatea naţională de căi ferate – a anunţat că va suprima în următoarele zile 70% din oferta de trenuri rapide TGV care circulă în Franţa. In primăvară, la prima carantină, oferta fusese redusă cu 93%.

Gestionarea acestei a doua carantine a dat ocazia guvernului de la Paris să se evidenţieze din nou negativ, cu o bâlbâială rareori întâlnită la acest nivel. Intr-o primă etapă, purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, a anunţat că se vor impune, din nou, restricţii de circulaţie nocturne la Paris şi în zona capitalei. Precizăm că actualmente, chiar şi în regim de carantină, poţi totuşi ieşi la plimbare la 10-11 seara ca să iei aer sau să faci jogging, maximum o oră şi nu mai departe de un kilometru de casă. Restricţii de circulaţie ar presupune interdicţia de a mai ieşi din case între 9 seara şi 6 dimineaţa, regim aplicat înaintea carantinei. Combinare acelor două regimuri stricte ar fi fost o premieră.

Problema este că la puţin timp după acest anunţ făcut de purtătorul de cuvânt al guvernului în cadrul unui interviu, a venit şeful lui direct – adică premierul Jean Castex – ca să-l contrazică«Restricţii de circulaţie nu sunt deloc decise în momentul de faţă. Prefectul care a evocat această ipoteză se referea doar la fixarea unei ore de închidere nocturnă a magazinelor autorizate să funcţioneze, în particular a restaurantele care livrează mâncare la domiciliu» a precizat Palatul Matignon, sediul guvernului francez.

Si pentru că a venit vorba de comerţ, Parisul a precizat, în fine, lista produselor care pot fi comercializate de supermarketuri în afara celor considerate esenţiale, precum alimentele. E vorba, printre altele, de produsele de toaletă, de igienă, de curăţenie şi puericultură. Reamintim că în rest, aceste supermagazine nu au voie să mai vândă decât alimente, papetărie, presă şi materiale de construcţii. Toate celelalte produse – haine, pantofi, jucării, flori, etc. – sunt interzise spre comercializare pentru a nu penaliza magaziniele mici de profil, închise complet pe perioada carantinei. Noua organizare, noile reguli, intră vigoare miercuri, lucru care l-a făcut pe patronul lanţului Leclerc, Michel-Edouard Leclerc, să-şi iasă din fire. «E un bordel total! In toate hipermarketurile noastre, avem la dispoziţie doar 2 zile ca să scoatem sau să mutăm din raioane mii de produse» a deplâns respectivul.

In altă ordine de dar tot la nivel de proteste, să mai spunem în încheiere că mai multe licee pariziene au fost blocate marţi din cauza elevilor care protestau contra măsurilor sanitare, insuficente în opinia lor, pentru a combate epidemia de Covid-19.

 
Covid Franţa: bolnavi şi morţi mai mulţi, trenuri mai puţine, noi gafe guvernamentale şi licee blocate