Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa franceză subliniază «fractura americană» şi «cel mai prost scenariu pentru o democraţie», după alegerile prezidenţiale americane

sua.jpg

Sectie de votare la Bloomington, Indiana, 2 iunie 2020, zi de alegeri primare.
Sectie de votare la Bloomington, Indiana, 2 iunie 2020, zi de alegeri primare.
Sursa imaginii: 
Jeremy Hogan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Scrutinul prezidenţial american a fost urmărit cu mare atenţie în Franţa. Canalele de televiziune, radiourile şi presa scrisă şi-au trimis zeci, dacă nu chiar sute de corespondenţi la faţa locului. Rezultatul final al acestor alegeri nu este încă clar, nu avem încă la această oră numele învingătorului, situaţie confuză care i-a inspirat totuşi pe editorialiştii francezi.

Le Figaro, ziar conservator, observă în editorialul său că «scrutinul prezidenţial american este un sport de luptă. Incă o dată, vom avea probabil nevoie de prelungiri în anumite state şi pentru câteva mii de voturi. O dovadă a fracturii care divizează America în două. Orice ar fi, în aşteptarea rezultatului final, putem trage déjà câteva concluzii. In primul rând, cei care mizau pe un vot-sancţiune contra lui Donald Trump, s-au înşelat. Preşedintele-candidat e departe de a fi respins. Sloganul «America First» a fost pe larg plebiscitat. In tabăra opusă, Joe Biden şi-a luat riscul de a lăsa câmpul de luptă liber pentru Trump. Non-campania sa electorală în anumite state pe care le credea câştigate dinainte, se aseamănă cu aroganţa lui Hillary Clinton din 2016. Precum ea, Biden a crezut acum că Trump este adversarul ideal. Inversul s-a dovedit însă la fel de adevărat» conchide Le Figaro.

Libération, cotidian de centru-stânga, e şi el de părere că asistăm la «cel mai prost dintre scenarii pentru orice democraţie. O alegere prezidenţială se va termina fără învingător. Aşteptam un val democrat, aşteptam o răbufnire a alegătorilor republicani decepţionaţi, aşteptam de fapt ceea ce speram să aşteptăm. In cele din urmă, am avut exact contrariul. Mesajul transmis de alegători este acesta: trumpismul există, e viu, şi chiar dacă este ales preşedinte, Biden şi democraţii vor trebui să ţină cont de asta. Acest virus nu a terminat să facă ravagii» scrie în încheiere editorialistul de la Libé.

Intre timp, revista l’Obs notează că «Trump pune paie pe foc revendicându-şi victoria când numărătoarea voturilor nici nu s-a terminat. Nu e mai puţin adevărat că, încă o dată, Trump a creat surpriza» apreciază corespondentul publicaţiei la New York. Săptămânalul Le Point prezice «o luptă lungă, va trece multă vreme până vom avea un rezultat final. Noaptea prezidenţială americană ar putea dura o lună» afirmă Gérard Araud, fost ambasador francez la Washington şi ONU, în paginile lui Le Point.

Le Monde deplânge faptul că «Trump spune că a câştigat în timp ce buletinele de vot se mai numără.» Titlul de pe prima pagină a ediţiei speciale a ziarului de referinţă este şi el scris cu litere uriaşe: «Statele unite se sfâşâie» în timp ce editorialistul notează că «democraţia americană e în pericol. A se declara învingător şi a anunţa că va sesiza Curtea Supremă pentru a opri numărătoarea voturilor, aşa cum a făcut-o Trump, înseamnă a-ţi bate joc de sufragiul universal. De la bun început, Donald Trump a căutat să semene strategia haosului iar acum chiar o pune în practică. O strategie periculoasă pentru democraţia americană. Preşedintele se joacă cu focul într-un context déjà exploziv» e de părere editorialistul de la Le Monde.

Colegii noştri de la canalul de televiziune France 24 constată că «numărătoarea la nesfârşit a buletinelor şi acuzaţiile de fraudă conturează un scenariu dintre cele mai negre. Noaptea americană se transformă în coşmar» scrie comentatorul francez.

Pe planul reacţiilor politice, s-o notăm pentru început pe cea a lui Bruno Le Maire. In opinia ministrului francez al Economiei, «scrutinul american nu va schimba mare lucru în interesele comerciale ale Franţei. Nu trebuie să ne facem nicio iluzie. SUA nu mai sunt de ani de zile un partener amical al europenilor» a mai spus Le Maire în cadrul unui interviu acordat colegilor de la Radio Classique.

Printre ceilalţi responsabili politici francezi, puţini s-au exprimat, mai exact doar unul, mai bine zis una şi anume Marine Le Pen. «O victorie a lui Donald Trump ar fi mai bună pentru Franţa» a estimat lidera extremei drepte din partidul Reuniunea naţională. De ce? o întreabă jurnalistul de la CNews. «Pentru că Trump înseamnă revenirea naţiunilor şi oprirea globalizării sălbatice care ne-a făcut atâta rău.»

 
Presa franceză subliniază «fratura americană» şi «cel mai prost scenariu pentru o democraţie», după alegerile prezidenţiale americane