
Special Paris
In plină alegere prezidenţială, SUA ies în mod oficial din Acordul de la Paris privind clima
climat.jpg

Rezultatul scrutinului prezidenţial ar putea decide dacă această ieşire, decisă de Donald Trump, va fi sau nu definitivă. Democratul Joe Biden a promis că în caz de victorie, SUA vor adera din nou la Acordul de la Paris. Dacă însă actualul locatar al Casei albe se menţine în post, SUA vor rămâne în afara Acordului. De notat că America lui Trump este singura ţară dintre cele 197 de semnatare care s-a retras din tratatul semnat în 2015.
De când a ajuns la Casa albă, preşedintele republican a făcut totul pentru a apăra industria energiilor fosile şi a pus la îndoială studiile ştiinţifice privind schimbările climatice. Incă din iunie 2017, Donald Trump şi-a anunţat intenţia de a ieşi din Acordul de la Paris. O promisiune pe care însă, din motive juridice, nu a putut s-o concretizeze până acum.
Luând-o pe urmele americanilor, profitând de fapt de retragerea Washington-ului din acest ambiţios tratat, mai multe state precum Australia, Arabia saudită şi Brazilia şi-au redus propriile ambiţii în materie de reducere a poluării.
Joe Biden a prezentat de partea sa un plan de 1.700 de miliarde de dolari care ar permite SUA să atingă neutralitatea carbon la orizontul anului 2050. Analiştii estimează că în caz de victorie a democratului, acesta va fi constrâns să jongleze între pragmatismul politic şi ambiţiile ecologice, urmând de exemplu său nu interzică complet fracturarea hidraulică, metodă foarte nocivă mediului înconjurător şi devenită dealtfel mare miză electorală în state-cheie precum Pennsylvania unde numeroase locuri de muncă sunt ocupate în acest sector.