
Special Paris
Emmanuel Macron dublează forţele de securitate de la frontierele Franţei şi vrea o „schimbare în profunzime a acordurilor de la Schengen”
macron.jpeg

Deplasarea lui Emmanuel Macron la Perthus nu apărea în agenda prezidenţială. Contextul era însă propice şi explică graba preşedintelui de a merge la acest punct de frontieră unde se află şi Centrul de cooperare poliţienească şi vamală franco-spaniol. Discuţiile preşedintelui şi miniştrilor care îl însoţeau cu responsabilii locali s-au concentrat pe două chestiuni de actualitate: terorismul şi controlul frontierelor.
„Din cauza intensificării ameninţării teroriste” după recentele atentate, printre care cel de la Nisa, Emmanuel Macron a decis dublarea efectivelor care controlează frontierele Franţei. Forţe care vor trece deci de la 2.400 la 4.800 de oameni pentru a combate ameninţarea teroristă dar şi traficurile şi imigraţia ilegală.
In acest context, preşedintele francez s-a declarat „favorabil” unei modificări „în profunzime” a regulilor spaţiului Schengen de liberă circulaţie în Europa şi pentru „controale mai multe la graniţe. Voi face în acest sens primele propuneri la Consiliul european din decembrie pentru a regândi regulile spaţiului Schengen. Trebuie să ne intensificăm protecţia comună a frontierelor cu o adevărată poliţie de securitate la graniţele exterioare. Avem voinţa de a ajunge la un nou acord în timpul preşedinţiei franceze a UE” în primul semestru al anului 2022, a mai precizat Emmanuel Macron.
In esenţă, liderul de la Paris spune că vrea să facă spaţiul Schengen să fie „mai coerent pentru a-şi apăra mai bine frontierele comune”. In acest sens, „sarcina nu trebuie să cadă doar pe umerii primei ţări a migranţilor. Franţa este una dintre principalele ţări de sosire ale imigraţiei secundare”, când un migrant este refuzat într-o ţară şi îşi încearcă norocul într-o altă ţară europeană. „Imi doresc să modificăm aceste reguli ale jocului” a mai spus Macron.
In fine, preşedintele Franţei vrea să intensifice „combaterea imigraţiei clandestine şi reţelele de traficanţi care, din ce în ce mai des, sunt în legătură cu reţelele teroriste.”
Pentru a-şi duce la bun sfârşit planurile, Emmanuel Macron promite că va adopta „legile necesare, care să corespundă unor nevoi precise. Situaţia nu justifică însă schimbarea Constituţiei” a conchis Macron, cu o aluzie la presiunile venite din dreapta şi extrema dreaptă a spectrului politic.
De notat că prin punctul de frontieră Perthus vizitat de preşedintele francez trec zilnic 35.000 de vehicule. Spania este una dintre principalele porţi de intrare ale imigranţilor clandestini în Franţa. Imigranţi de cele mai multe ori originari din nordul Africii. In ultimele trei luni, 4.000 de migranţi – în mare parte algerieni - au fost refuzaţi în departamentul Pirineii-orientali, acolo unde se află Perthus.