Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Învingător sau învins, Donald Trump a schimbat deja lumea” – expert francez

trump.jpeg

Victoria lui Joe Biden a fost copleșitoare, peste 6 milioane în plus la votul popular, 306 la 232 în Colegiul Electoral, dar Donald Trump refuză să recunoască "învingătorul aparent" - cum îi cere o lege datând din 1963.
Image source: 
REUTERS/Jonathan Ernst

Donald Trump a accelerat anumite tendinţe pe termen lung: rivalitatea strategică cu China, sfârşitul universalismului, limitele relaţiei transatlantice, şamd. Iată concluzia la care a ajuns Benjamin Haddad, eseist francez, director pentru Europa al think-tank-ului Atlantic Council bazat la Washington, semnatar al unei tribune publicată în paginile ziarului conservator francez Le Figaro.

„Ultimii 4 ani vor lăsa o moştenire care nu ar trebui să-i lase pe europeni indiferenţi. Învingător sau învins, Donald Trump a schimbat déjà lumea şi raportul pe care-l întreţin SUA cu lumea”, notează încă de la început Benjamin Haddad.

„America şi-a abandonat treptat universalismul, se comportă ca o putere normală care îşi apără interesele pe o scenă internaţională tot mai fragmentată, într-un sistem multilateral inoperant. In Orientul mijlociu, în Asia, în relaţia transatlantică, Trump a spulberat miturile şi refrenele cancelariilor diplomatice. In multe domenii, preşedinţia Trump o va obliga pe cea a lui Biden”, dacă acesta va fi învingătorul scrutinului prezidenţial.

„Joe Biden a făcut campanie contra bilanţului politicii externe a lui Trump, reproşându-i ostilitatea vizavi de alianţele tradiţionale şi proximitatea sa cu adversarii autoritari ai Americii, precum Rusia. Fără îndoială că primele săptămâni ale unei administraţii Biden vor marca o ameliorare a relaţiilor transatlantice: revenirea în Acordul de la Paris privind clima, mari discursuri despre valorile comune, NATO, etc. Candidatul Biden a promis chiar că va organiza un „summit al democraţiilor”. In fine, administraţia sa nu va arăta vreo ostilitate ideologică faţă de Uniunea europeană, aşa cum o făcuse preşedintele Trump” mai prezice expertul francez.

„Mandatul Trump a pus capăt mitului „convergenţei” Chinei, ideii că liberalizarea economică a ţării va fi urmată de o deschidere politică. Asta era speranţa celor care, precum Joe Biden, sprijiniseră aderarea Chinei la OMC – Organizaţia Mondială a Comerţului. Biden, multă vreme favorabil unei cooperări prudente cu Beijingul, îl califică azi pe Xi Jinping drept „golan”. Astfel, o administraţie Biden ar pune şi ea rivalitatea strategică cu China în centrul priorităţilor sale şi ar pretinde şi din partea europenilor o aliniere similară pe plan comercial, tehnologic şi militar” e de părere Benjamin Haddad.

In continuarea tribunei sale din Figaro, acesta notează că „în Orientul mijlociu, unde nimeni nu mai contestă faptul că Donald Trump a redistribuit cărţile, Joe Biden nu va muta înapoi ambasada americană de la Ierusalim la Tel-Aviv. Mulţi comentatori preziseseră o explozie de proteste regionale în caz de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Si nu s-a întâmplat nimic. Dimpotrivă, administraţia Trump a profitat de apropierea între puteri arabe sunite - tip Arabia saudită şi Emiratele arabe unite – şi Israel ca să ţină piept ameninţării comune iraniene. Experţi preziseseră şi aici că astfel de acorduri înter state arabe şi cel evreu nu vor fi posibile fără un acord de pace israeliano-palestinian. Ori, metoda tranzacţională şi raportul de forţe cu Iranul a funcţionat poate chiar mai bine decât politica dusă de predecesorii lui Trump. In detrimentul cauzei palestiniene insistă expertul de la Atlantic Council.

In fine, Haddad comentează pe final faptul că „preşedinţia Trump a scos la lumină limitele relaţiei transatlantice. Dezinteresul arătat déjà de Obama pentru Europa şi mizele sale de securitate – precum în Siria – s-a accentuat acum. Trump a repetat, cu brutalitate, criticile predecesorilor săi privind împărţirea sarcinii şi comportamentul de „pasager clandestin” al Europei vizavi de puterea americană.”

„Oare europenii îşi pot lăsa cu adevărat securitatea cetăţenilor lor în mâinile câtorva zeci de mii de alegători din Pennsylvania, odată la fiecare 4 ani? In Libia, în Mediterana orientală în faţa Turciei, în faţa terorismului, Europa are propriile ei mize de securitate şi trebuie să-şi dea mijloacele necesare pentru a-şi asuma puterea” conchide Benjamin Haddad tribuna din Le Figaro.

 
„Învingător sau învins, Donald Trump a schimbat déjà lumea” – expert francez