Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19: OMS avertizează asupra unei explozii a pandemiei în Europa

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

În timp ce lumea continuă să privească spre Statele Unite, pandemia continuă să fie tot mai prezentă în Europa. Continentul nostru numără 12 milioane de bolnavi și 300.000 de decese, dacă adăugăm și Rusia. Organizația Mondială a Sănătății atenționează: săptămânile ce vin vor fi dificile.

În Europa situația nu s-a ameliorat deloc în ultimele săptămâni, în ciuda restricțiilor decise de autoritățile locale.

 

În Serbia, în 15 zile s-a înregistrat o creștere cu 460% a numărului de bolnavi, sunt cu 200% mai mulți bolnavi de Covid în Italia și în Grecia și 150% mai mulți în Germania și în Suedia. 

 

Iar astfel, în acest moment, Europa numără cele mai mai multe contaminări cu coronavirus și devansează America Latină. 

 

Motivele exacte ale acestei creșteri nu sunt cunoscute. Pentru directorul biroului european al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, este vorba de o oarecare delăsare într-un moment cheie. Mai multe state au relaxat măsurile sanitare în timpul verii, așa cum este portul măștii iar astfel s-au multiplicat foarte mult efectele agresive ale virusului, este de părere directorul pentru Europa al OMS.  

 

Organizația recomandă purtatul măștii sanitare și cere ca școlile să fie deschise cât mai mult posibil.

Măștile sanitare ar putea salva mai bine de 260.000 de vieți, dacă ar fi purtată, estimează OMS.

 

În Franța, ministrul Educației a decis că școlile pot rămâne deschise și în continuare, în ciuda protestelor ce au avut loc săptămâna aceasta în mai multe licee. 

Liceeni dar și dascăli au atenționat că nu pot respecta măsurile sanitare deoarece spațiile de învâțământ nu sunt suficient de mari pentru a găzdui toți elevii și pentru a putea fi respectată o distanță fizică necesară pentru a nu fi transmis coronavirusul.

 

Ministrul Educației cere măsuri sanitare și mai stricte iar în plus, pentru ca elevii să aibă un spațiu, de siguranță să îi spunem așa, vor trebui să facă 50% din cursuri în școală iar restul de acasă. Acum, elevii care vor trebui să susțină bacalaureatul în acest an școlar foarte special, vor avea o programă adaptată, unele probe vor fi anulate iar profesorii vor evalua în permanență elevii din anul terminal.   

 

Între timp, Franța a început să transfere primii pacienți de Covid-19, din această toamnă, spre Germania.

 

Este vorba de trei pacienți aflați în stare critică, ce au fost transferați din trei spitale franceze aflate la frontiera cu Germania. Spitalele franceze susțin că încă nu sunt arhipline dar au luat această măsură pentru a anticipa momentul în care toate serviciile medicale vor fi saturate. Cele trei unități franceze susțin că nu pot cere o suplimentare a paturilor de reanimare deoarece nu dispun de personalul necesar.

 

În plan intern, primele transferuri de pacienți s-au făcut de la spitale din Auvergne-Rhône-Alpes către servicii de Terapie Intensivă din Nancy și Strasbourg. În total, de la mijlocul lui octombrie au fost realizate peste 60 de transferuri cu ajutorul unor elicoptere sanitare pentru a face loc noilor pacienți.

 

În primăvară, 330 de pacienți din spitale aflate în estul Franței au fost transferați în alte regiuni franceze dar și în alte țări europene.

 

Ministrul Sănătății se teme că situația va fi extrem de dificilă în zilele dar și în săptămânile ce vin. 

 

Aproape 60.000 de persoane sunt diagnosticate zilnic cu Covid-19 în Franța iar aproape 400 mor din același motiv. 

 

În prezent, peste 4.000 de pacienți de Covid-19 se află în reanimare iar ministrul Sănătății susține că un pacient din patru nu va supraviețui.

 

Situația este gravă în regiunea pariziană unde nivelul de ocupare al paturilor de reanimare depășește 90%, potrivit Agenției Regionale de Sănătate.

 

Iar pentru a facilita realizarea testelor de depistare a Covid-19, Crucea Roșie, mai multe primării dar și Agenția Regională de Sănătate a amenajat centre de depistare, în numeroase gări din apropierea Parisului. Testele pot fi realizate gratuit. 

 

Franța se află deja în carantină de o săptămână dar, noutatea este că în regiunea pariziană sunt interzise de vineri livrările de mâncare între orele 22 și 6 dimineața iar întregul comerț este sistat între aceste ore. Decizia a fost luată și pe fondul numărului crescut de îmbolnăviri dar și pentru că, așa cum se poate vedea pe stradă, lumea nu respectă noua carantină și sunt mulți cei care se deplasează în exteriorul casei, deși doar magazinele alimentare mai sunt deschise.

 

În altă ordine de idei, criza sanitară are grave consecințe și în plan economic iar țările europene cele mai afectante sunt Franța, Italia și Spania, țări în care deficitul va depăși anul acesta 12 procente.

 

Comisia Europeană spunea joi seara că va trebui să așteptăm chiar și 2023 pentru ca economia europeană să se apropie, cât de cât, la nivelul de dinainte de coronavirus în timp ce al doilea val de Covid-19 pune punct oricărei speranțe de revenire economică pentru a doua parte din 2020. 

 

Recesiunea se instalează în zona euro unde, Produsul Intern Brut se micșorează cu aproape 8 procente. Franța, Italia și Grecia înregistrează în acest moment cea mai mare datorie publică, din zona euro.