Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19: Franţa depăşeşte pragul simbolic de 40.000 de morţi

Franţa a depăsit sâmbătă pragul simbolic de 40.000 de morţi de pe urma epidemiei de Covid-19. In ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 300 de noi decese şi 60.000 de noi contaminaţi cu coronavirusul. Scolile rămân în continuare deschise dar 50% din cursuri s-ar putea face de la distanţă, de acasă.

60.000 de cazuri pozitive într-o singură zi, cea de vineri, este un record dar şi «un nivel catastrofal, enorm», a estimat şefa serviciului de boli infecţioase de la spitalul parizian Saint-Antoine. In week-end nu s-au comunicat cifre noi din cauza unor probleme informatice legate de rezultatele testelor prea numeroase care s-au realizat.

In schimb, ştim că peste 4.400 de pacienţi sunt în reanimare, cifră care face şi ea o presiune considerabilă pe serviciile de ATI din spitalele franceze. Capacitatea totală în Franţa a fost mărită de la 5 mii la 6.400 de paturi, cu obiectivul de a ajunge în zilele următoare la 7.500 de locuri în reanimările franceze.

«Primele măsuri luate au permis o formă de încetinire a progresiei epidemiei» a declarat duminică Olivier Véran. Ministrul francez al Sănătăţii a spus însă că «este prematur să analizăm efectele celei de-a doua carantine», impuse de abia acum o săptămână. Peste alte 7-8 zile se va putea face bilanţul actualei carantine şi «la nevoie, se vor lua măsuri complementare.» Cert este însă că eventualele noi măsuri nu se vor limita la carantinarea completă a oamenilor în vârstă, ipoteza vehiculată uneori de anumiţi comentatori. Chestiuni etice, juridice şi constituţionale împiedică această măsură doar pentru o parte a populaţiei, spun specialiştii dar şi unii membri ai guvernului de la Paris.

In faţa presiunii medicilor dar şi a comunităţii pedagogice de a închide gimnaziile şi liceele, ministrul învăţământului Jean-Michel Blanquer a încurajat şcolile să dezvolte cursurile la distanţă dar a cerut totuşi o prezenţă de cel puţin 50% a cursurilor în clase.

La Paris, pentru a limita aglomerările de persoane în spaţiul public, începând din acest week-end s-a interzis restaurantelor – care oricum sunt închise – să vândă de mâncare sau băutură de luat acasă între orele 10 seara şi 6 dimineaţa.

Crăciunul se anunţă şi el sub culori incerte anul acesta. Cu siguranţă nu va fi o sărbătoare ca până acum. «Nu vrem însă un Crăciun prin video. Ne dorim ca francezii să poată serba Crăciunul cât mai normal cu putinţă» a declarat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al guvernului.

 
Covid-19: Franţa depăşeşte pragul simbolic de 40.000 de morţi