Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacţii cvasi-unanime, în Franţa, la victoria lui Joe Biden

bide.jpg

Joe Biden la Bruxelles, 6 februarie 2015.
Joe Biden la Bruxelles, 6 februarie 2015.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Virginia Mayo

Victoria lui Joe Biden la prezidenţialele americane a provocat un val de reacţii internaţionale, de cele mai multe ori pozitive. Si în Franţa, clasa politică a reacţionat rapid şi favorabil, la acest deznodământ. Majoritatea responsabililor politici francezi au salutat victoria lui Joe Biden, prin intermediul unor mesaje postate cel mai adesea pe reţeaua Twitter.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, i-a felicitat pe Joe Biden şi Kamala Harris, colistiera sa şi viitoarea vice-preşedintă a SUA, chemându-i «să acţioneze împreună pentru a face faţă sfidărilor de azi.»

Fostul preşedinte socialist François Hollande estimează de partea sa că «alegerea lui Joe Biden este o veste bună pentru democraţia americană, o veste fericită pentru planetă cu revenirea americanilor în Acordul de la Paris privind clima. Si o nouă oportunitate pentru Europa dacă reuşeşte să refondeze un parteneriat transatlantic.»

Din aceeaşi tabără politică cu ex-preşedintele francez, Anne Hidalgo, primăriţa Parisului, exclamă: «Welcome back America! In momentul în care celebrăm cei 5 ani ai Acordului de la Paris, această victorie este un simbol frumos pentru a acţiona mai mult ca niciodată în faţa urgenţei climatice.»

Centriştii din partidul UDI se bucură că «am terminat cu 4 ani de minciuni, demagogie, brutalitate şi ostilitate vizavi de Europa. Vom regăsi cel puţin nişte americani demni chiar dacă divizaţi şi slăbiţi.»

Realişti, ecologiştii francezi conduşi de Yannick Jadot sunt de părere că «ce e mai greu abia acum încep. Pentru a reconstrui o naţiune extrem de divizată întrucât trumpismul s-a instalat în mod solid acolo, pentru climă, justiţie socială, democraţie, cooperare internaţională…Speranţa renaşte» scrie Jadot pe Twitter.

Cum era previzibil, extremele franceze au avut cele mai uimitoare reacţii, menite dealtfel să alimenteze tezele cele mai radicale. Astfel, Jean-Luc Mélenchon, liderul stângist al mişcării Franţa nesupusă, îşi pune în gardă conaţionalii. «Oricare ar fi preşedintele american, Franţa trebuie să devină independentă de SUA

Secretarul naţional al partidului comunist francez Fabien Roussel salută victoria lui Biden dar mai ales a celor 28 de candidaţi din mişcarea DSA – Democratic Socialists of America. «Feminişti, marxişti, pentru o mărire a salariilor, este un sprijin pentru toţi salariaţii !» exclamă liderul comunist francez.

Dacă cineva din clasa politică franceză nu e mulţumita de victoria lui Biden, aceasta este extrema dreaptă. Gilbert Collard, eurodeputat din Reuniunea naţională, critică «condiţiile dubioase» în care Biden a fost ales. «Si chiar dacă Biden a fost ales, oare el va fi capabil să ştie care dintre el, soţia sa sau fiul său va fi preşedinte?» notează pe un ton suburban alesul extremist de dreapta. In mod paradoxal, şefa acestuia, Marine Le Pen, nu a reacţionat la rezultatele acestui scrutin american dar estimase înaintea votului că «o victorie a lui Trump ar fi mai bună pentru Franţa.»

 
Reacţii cvasi-unanime, în Franţa, la victoria lui Joe Biden