Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce anunţul lui Pfizer şi BioNTech privind vaccinul anti-Covid trebuie luat cu prudenţă?

Vaccin Pfizer

Intreaga lume – oameni de ştiinţă, politicieni dar şi bursele -  au reacţionat cu mare entuziasm după anunţul făcut luni de laboratoarele Pfizer şi BioNTech privind rezultatele preliminarii ale unui vaccin anti-Covid. Specialiştii avertizează însă că mai sunt şi (multe) alte etape necesare înainte ca eventualul vaccin să poată fi comercializat.

Două laboratoare, unul american - Pfizer – altul german - BioNTech - au provocat un tsunami de entuziasm luni anunţând o eficacitate «aproape de 90%» a unui vaccin anti-Covid pe care îl testează actualmente. Bucuria lumii este de înţeles: ratele de infecţie cu Covid-19 ating cote record mai peste tot pe mapamond, sute de mii de oameni sunt contaminaţi zilnic şi milioane riscă să moară de SARS-CoV-2. A afirma că suntem aproape de ţintă este însă un lucru cam precipitat şi asta din mai multe motive.

Pentru început, să precizăm că pentru a ajunge la rezultatul anunţat – «aproape 90%» de eficacitate – cele două laboratoare au inoculat tratamentul unor pacienţi sănătoşi în timp ce un alt grup primea un simplu placebo. Operaţiunea a fost repetată trei săptămâni mai târziu, apoi încă o dată după alte 7 zile, adică după 28 de zile de la prima vaccinare. Graţie numărului de înbolnăviri cu coronavirus în fiecare grup, Pfizer şi BioNTech au dedus că tratamentul lor este eficace în «90% din cazuri», ştiut fiind că în general, pentru a frâna un virus, e nevoie de un procent mai mic, între 60 şi 70%. Precizăm că în total doar 94 de pacienţi au declarat că sunt bolnavi de Covid cel puţin o săptămână după a doua injecţie. 90% dintre aceste 94 de persoane au primit un placebo şi nu un vaccin, de unde rezultatul publicat de laboratoare. Pentru a consolida rezultate, e nevoie ca cel puţin 164 de persoane să se infecteze cu coronavirusul dintr-un total de circa 43.000 de voluntari care participă la test.

Rămâne acum de văzut câtă vreme protejează acest eventual vaccin. Comunicatul laboratoarelor evocă «o imunitate obţinută ceva mai mult de o lună după prima vaccinare». Suntem deci încă departe de o protecţie durabilă.

Apoi, candidatul-vaccin trebuie să treacă şi de faza ultimă dar şi cea mai delicată a testelor, acela de a verifica dacă are sau nu efecte secundare şi dacă da, care sunt acelea. Ca să fie validat, un vaccin nu trebuie să aibă efecte secundare zise «spontane», nici să provoace complicaţii în caz de o nouă expunere cu virusul. Există într-adevăr vaccinuri care facilitează contaminările sau agravează simptomele, de obicei când virusul nou a evoluat sau a mutat.

«Nu cred că putem comprima faza 3 la mai puţin de un an. Ar fi o erezie» spune un virolog francez

Acest lucru, verificarea inocuităţii vaccinului, se face în cursul fazei a 3-a, cea a difuzării masive a vaccinului. Cele două laboratoare spun că sunt déjà în această fază 3 cu BNT162b2 – numele vaccinului - din luna iulie. Difuzarea la scară largă – peste 40.000 de voluntari în cazul de faţă - nu e însă uşor de realizat în doar câteva luni pentru că efectele secundare, din cauza evoluţiei virusului, pot apărea după mai mulţi ani. Lucru care explică de ce e nevoie adesea de o perioadă de 3 până 5 ani înainte de a scoate pe piaţă un nou vaccin. «Nu cred că putem comprima faza 3 la mai puţin de un an. Ar fi o erezie» spune virologul Yves Gaudin de la Paris-Saclay citat de ziarul Le Parisien. De partea sa, Olivier Véran, ministrul francez al Sănătăţii recomanda luni seara să fim «extrem de prudenţi, chiar dacă este o veste foarte bună. Rămân multe întrebări fără răspuns» a estimat oficialul de la Paris. De notat că în comunicatul laboratoarelor făcut public luni nu se vorbeşte deloc despre «absenţa efectelor secundare periculoase». Chiar şi în cazul unor proceduri accelerate pentru Covid, suntem deci încă departe de o punere în circulaţie a vaccinului. Mai ales că agenţia americană a medicamentului, mult-temuta Food & Drug Administration, a impus déjà un răgaz de cel puţin două luni între ultima injecţie şi posibilitatea de a depune o cerere urgentă de autorizaţie. Lucru care face că dosarul nu poate fi depus decât în a treia săptămână a lui noiembrie. In paralel, datele Pfizer şi BioNTech sunt transmise spre examinare şi Agenţiei europene a medicamentului.

In fine, vaccinul eventual Pfizer-BioNTech are un ultim punct slab, acela că se bizuie pe o tehnologie niciodată utilizată până acum, aceea zisă ARNm care foloseşte în loc de proteina specifică virusului, doar o parte din codul genetic care ar trebui apoi să pună în mişcare sistemul imunitar. Procedeul cert interesant, revoluţionar, are însă nevoie, ca să fie stabil, să fie stocat undeva la -70°C - 80°C, o adevărată sfidare logistică pentru cei care vor livra şi administra acest eventual vaccin întrucât niciun congelator «normal» nu atinge aceste temperaturi joase.

Vaccinul nu e suficient pentru imunizare, trebuie ca şi populaţia să accepte vaccinarea

Reamintim că Pfizer şi BioNTech promit că în caz de validare a soluţiei lor, ele ar putea furrniza până la 50 de milioane de doze de vaccin anul acesta şi 1,3 miliarde anul viitor, graţie modificării liniilor lor de producţie, în particular a celor din Europa – mai exact din Belgia şi Germania. Linii de producţie care fabrică déjà vaccinul chiar şi fără avizul autorităţilor sanitare, pentru a fi gata în caz de undă verde.

Pe de altă parte, potrivit OMS – Organizaţia mondială a Sănătăţii – alte 10 teste clinice de vaccin anti-Covid sunt actualmente în faza 3. Printre ele, unele laboratoare de stat chinezeşti, britanicul AstraZeneca şi americanul Moderna. Pfizer şi BioNTech sunt însă primele care publică rezultatele intermediare ale testelor lor.

Nu în ultimul rând, odată trecute toate obstacolele pentru punerea pe piaţă a eventualului vaccin, mai trebuie apoi convinsă şi populaţia să se vaccineze. Misiune deloc uşoară în contextul în care populaţia a fost bombardată de aproape un an cu informaţii contradictorii, azi adevărate, mâine dezminţite.

 
De ce anunţul lui Pfizer şi BioNTech privind vaccinul anti-Covid trebuie luat cu prudenţă?