Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


George Banu despre expoziţia „Ruine” a artistului fotograf francez de origine cehă Josef Koudelka

timgad_algerie_2012_c_josef_koudelka_magnum_photos.jpg

Timgad, Algeria, 2012
Timgad, Algeria, 2012
Sursa imaginii: 
Josef Koudelka /Magnum Photos

„Ruine” se intitulează o expoziţie de fotografie semnată de un mare artist, Josef Koudelka. Expoziţia nu poate fi văzută în acest moment la Paris unde viaţa culturală a fost pusă între paranteze din cauza epidemiei şi a carantinei, ceea ce nu înseamnă că nu putem vorbi despre ea. 

Criticul şi eseistul George Banu a văzut expoziţia înainte de decretarea carantinei în Franţa şi ne va evoca impresiile la microfonul lui Matei Vişniec. Josef Kudelka, născut în fosta Cehoslovacie, a devenit francez în 1987.

În 1968 el a fotografiat intrarea tancurilor ruseşti în Praga, iar aceste fotografii au făcut de atunci ocolul lumii. Josef Koudelka a călătorit mult şi în România, a fost interesat de lumea romilor, a trăit în Marea Britanie, a devenit un artist fotograf recunoscut şi premiat pe plan internaţional.

Astăzi, în vîrstă de 82 de ani, este onorat de Franţa la Biblioteca Naţională „François Mitterrand” unde expoziţia sa va putea fi văzută din nou după carantină. Ceea ce propune Koudelka este o privire specială asupra ruinelor antice din jurul Mediteranei. Să-l ascultăm însă pe George Banu care l-a cunoscut personal pe artistul francez de origine cehă Josef Koudelka.