Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentatul de la Nisa din 2016: trei din cei opt suspecţi, judecaţi pentru terorism

nisa.jpg

Flori si lumânàri în dreptul hotelului Méridien, 16 iulie 2016, douà zile dupà atentatul care avea sà facà 86 de morti si peste 400 de rànit.
Flori si lumânàri în dreptul hotelului Méridien, 16 iulie 2016, douà zile dupà atentatul care avea sà facà 86 de morti si peste 400 de rànit.
Sursa imaginii: 
AFP/Arhive

In ziua de 14 iulie 2016, de ziua naţională a Franţei, un islamist de origine tunisiană stabilit în Franţa, intra cu un TIR în mulţimea prezentă de sărbătoare pe Promenada englezilor din Nisa. Bilanţul acestui act terorist, revendicat de mişcarea Daech şi care avea să se termine doar odată ce atacatorul a fost ucis de poliţie, a fost de 86 de morţi. Printre ucişi se număra şi românul Cristian Coman, alţi peste 400 de trecători fiind răniţi, printre care soţia şi copilul românului. Judecătorii care au instruit ancheta în Franţa au anunţat marţi că 8 suspecţi vor fi deferiţi unei curţi speciale cu juri, 3 urmând să fie judecaţi pentru terorism.

In urma atentatului care avea să îndolieze Franţa dar şi alte 18 ţări de unde erau originari cei 86 de morţi, Parchetul naţional antiterorist lansase o anchetă. Scopul principal era de a găsi eventuali complici ai lui Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, tunisianul de 21 de ani, autor al atacului şi care era stabilit în Hexagon de peste un deceniu.

Mai bine de 4 ani după atacul de pe Promenada englezilor din Nisa, judecătorii însărcinaţi cu ancheta au decis să trimită în faţa unei curţi speciale cu juri 8 persoane – 7 bărbaţi şi o femeie. Trei din cei opt sunt acuzaţi de terorism, mai exact de «asociere cu răufăcători terorişti criminali». Cei trei, doi tunisieni şi un franco-tunisian, sunt acuzaţi că erau la curent cu proiectul terorist al lui Lahoiuaiej-Bouhlel «fără să fi avut însă detalii precise» despre atac.

Judecătorii de instrucţie au abandonat însă acuzaţia de «complictate de tentativă de asasinat în bandă organizată şi în relaţie cu o antrepriză teroristă» iniţial prevăzută contra celor trei. De asemenea, au fost lăsate deoparte acuzaţiile de fapte teroriste contra altor 5 suspecţi, aceştia urmând să fie judecaţi doar pentru delicte de drept comun. Aceştia sunt un alt tunisian şi 4 albanezi, printre care o femeie, singura din grup. In fine, din totalul acuzaţiilor, doi lipsesc mai departe la apel, adică sunt în natură şi fac obiectul unor mandate de arestare.

Iniţial, un alt franco-tunisian a fost încarcerat dar eliberat după doi ani de detenţie preventivă şi albit de orice acuzaţie. «Viaţa sa profesională a fost însă distrusă» s-a dezolat avocatul său. In fine, un al 10-lea şi ultim pus în cauză, un albanez, s-a sinucis în închisoare în 2018, după doi ani de detenţie.

Părţile civile la viitorul proces – 865 de persoane sau asociaţii - sunt în linii mari satisfăcute de aceste anunţuri, mulţi temându-se că se va abandona orice acuzaţie de terorism contra suspecţilor. Există totuşi o anumită frustrare întrucât nicicunul dintre cei trei principali acuzaţi nu va fi judecat pentru complicitate.

Procesul contra acestor acuzaţi nu va avea loc însă înainte de anul 2022.

In privinţa autorului atacului – un atac care a durat nici 4 minute - Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, acesta şi-a pregătit din timp acţiune. A venit înainte ca să repereze locul, şi-a închiriat camionul şi a acţionat precum spune organizaţia stat islamic, cea care a şi revendicat atentatul, chiar dacă nu s-a găsit nicio legătură concretă între atacator şi mişcarea teroristă. In fine, anchetatorii şi-au pus întrebări cu privire la sănătatea mintală a teroristului. Cert, acesta era atras de religie, ba chiar de islamismul radical, dar alte persoane din anturajul lui sau care l-au cunoscut au descris un «dansator de salsa, un gagicar înverşunat cu multe legături amoroase, inclusiv cu bărbaţi, care nu se ruga, nu ţinea post, ba dimpotrivă, bea alcool şi se droga» din spusele tatălui său. In ciuda acestor remarci, judecătorii estimează că în niciun caz nu se repune în cauză caracterul terorist al actului său.

Reamintim că printre cei 86 de morţi în urma atacului din 14 iulie 2016, 15 erau minori iar 33, străini. Printre aceştia, şi un român, Cristian Coman, ucis în timp ce soţia şi copilul său aveau să fie grav răniţi în atac.

 
Atentatul de la Nisa din 2016: trei din cei opt suspecţi, judecaţi pentru terorism