Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prim contact telefonic între Emmanuel Macron şi Joe Biden

macron.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, la Palatul Elysée, 10 noiembrie 2020, în cursul conversatiei telefonice cu Joe Biden, presedintele-ales al SUA.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, la Palatul Elysée, 10 noiembrie 2020, în cursul conversatiei telefonice cu Joe Biden, presedintele-ales al SUA.
Image source: 
Ian Langdoni/AFP

O săptămână după scrutinul prezidenţial american din 3 noiembrie, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a purtat o primă discuţie telefonică, marţi, cu preşedintele-ales al SUA. Ocazie cu care i-a cerut lui Joe Biden să colaboreze împreună în marile dosare internaţionale.

In cursul acestui prim contact tefonic de la palatul Elysée, care a durat circa 10 minute, Emmanuel Macron a profitat mai întâi de ocazie pentru a-i felicita din nou pe Joe Biden, preşedintele-ales, dar şi pe viitoarea vice-preşedintă americană, Kamala Harris. Lucru pe care îl făcuse déjà de sâmbătă dar doar prin intermediul reţelei Twitter.

In cursul conversaţiei cu Joe Biden – pe care Macron nu l-a întâlnit niciodată în viaţa sa – liderul de la Paris l-a asigurat pe viitorul al 46-lea preşedinte al SUA că «vrea să conlucreze cu el pe dosare şi mize majore, contemporane, precum clima, sănătatea, combaterea terorismului şi apărarea drepturilor fundamentale» informează preşedinţia franceză.

De partea sa, Joe Biden şi-a asigurat interlocutorul că doreşte să «redinamizeze relaţiile bilaterale şi transatlantice, în particular prin intermediul NATO şi al UE», relaţii care au fost adesea zdruncinate de actualul locatar de la Casa albă, republicanul Donald Trump.

Reamintim că aşteptarea învestirii sale în funcţie, pe 20 ianuarie 2021, Joe Biden şi-a îndeput luni contactele telefonice cu o serie de lideri străini. Astfel, preşedintele-ales american a vorbit déjà cu premierii canadian Justin Trudeau şi britanic Boris Johnson şi cu cancelara germană Angela Merkel.