Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19 Franţa: Viitorul vaccin va deveni obligatoriu?

vaccin.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Dado Ruvic

In urma anunţului făcut de laboratoarele Pfizer şi BioNTech privind testarea cu succes a unui vaccin anti-Covid, în Franţa s-a declanşat o mare dezbatere privind eventuala obligativitate de a se vaccina pentru toată lumea. Un eurodeputat ecologist e favorabil impunerii vaccinului pentru toţi în timp ce Inalta autoritate de sănătate a lansat o vastă consultare publică. Asta într-o ţară, Franţa, în care neîncrederea într-un viitor vaccin anti-Covid e tot mai mare.

In Franţa, déjà în vremuri normale, populaţia este foarte reticentă vizavi de vaccinuri. Pandemia de Covid-19 şi mai ales multiplele ezitări, afirmaţii şi apoi dezminţiri ale guvernului în gestionarea crizei sanitare, nu au făcut decât să mărească şi mai mult respingerea ideii de vaccinare. Astfel, potrivit ultimului barometru Ipsos realizat pentru Forumul economic mondial şi publicat în 5 noiembrie, doar 54% dintre francezi ar fi dispuşi să se lase vaccinaţi în cazul în care ar apărea un remediu la Covid-19. Procent care este în scădere cu 5 puncte faţă de precedenta anchetă şi foarte departe de cele 74 de procente la nivel mondial care se declară gata să se imunizeze contra noului coronavirus.

Aşa-zişii «anti-vax», cei ostili vaccinării în Franţa, sunt foarte activi pe reţelele de socializare, acolo unde se mobilizaseră şi în trecut, în 2018, când guvernul impusese 11 vaccinuri obligatorii pentru copiii şcolarizaţi.

Contextul nu e deloc favorabil impunerii, obligativităţii, unui nou vaccin. Francezii, déjà sătui de faptul că li se restrâng zilnic libertăţile, riscă să se opună şi mai vehement unui vaccin obligatoriu. «Aderarea concetăţenilor noştri la o campanie de vaccinare rămâne de construit» estimase dealtfel nu demult Consiliului ştiinţific încurajând totodată guvernul să pună pe picioare o «comunicare transparentă»…ceea ce nu a fost încă făcut până acum.

E adevărat că, deocamdată, proiectele de vaccinuri anti-Covid nu sunt decât, în cel mai bun caz, în faza a treia de teste clinice. Greu deci de anticipat un caracter obligatoriu. Pentru moment, oficialii mizează pe concertare şi pedagogie.

Luni, Inalta autoritate de sănătate a lansat o mare consultare publică pentru a anticipa campania de vaccinare inedită care va trebui organizată când un vaccin va fi disponibil. Instanţa nu consideră însă, cel puţin în actualul context, că vaccinarea anti-Covid ar trebui să fie obligatorie, nici pentru populaţie, nici măcar pentru cadrele sanitare. De partea sa, surse guvernamentael ciatte de ziarul Le Parisien, estimează că autorităţile sanitare vor trebui să se pronunţe asupra eventualei obligativităţi, în funcţie de exemplu de eficacitatea produsului.

In Franţa, în afară de vaccinurile obligatorii pentru copii, nu există vreun precedent în care un nou vaccin să fii fost impus întregii populaţii adulte. Astfel de cazuri au existat însă în alte locuri, în Elveţia şi în SUA de exemplu. «In Franţa, noile vaccinuri sunt doar recomandate, nu mai suntem într-o doctrină de paternalism medical» spune o cercetătoare în psihologie citată tot de Le Parisien.

Promotorii vaccinării obligatorii au însă şi ei argumentele lor. Astfel, în 2015, Consiliul constituţional se pronunţase asupra vaccinării obligatorii penytru copii. Inţelepţii estimaseră că Parlamentul are posibilitatea de a defini o politică de vaccinare pentru a proteja sănătatea individuală şi colectivă. Constituţionalişti estimează că «ceea ce se aplică copiilor se va putea aplica şi adulţilor, cu condiţia ca măsura să fie bine justificată de un obiectiv de protecţie a sănătăţii publice. Problema este că în cazul Covid-ului, în 85% din cazuir, virusul provoacă puţine simptome grave. Greu deci în acest caz să justifici impunerea unui remediu.»

Pe plan politic, socialiştii francezi se declară favorabili obligativităţii «după validarea OMS – Organizaţia mondială a sănătăţii». Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, este contra impunerii viitorului vaccin. La extrema cealalaltă, stângă deci, opoziţia este şi ea vizibilă dar mai nuanţată.

După cum se vede, nu au trecut nici două zile de la anunţul laboratoarelor Pfizer şi BioNTech, că dezbaterea din Franţa a ieşit déjà din sfera medicală pentru a năvăli în cea publică.

 
Covid-19 Franţa: Viitorul vaccin va deveni obligatoriu?