Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa Covid-19: Se înăspreşte carantina sau nu? Răspunsul premierului Jean Castex, joi seară

castex.jpg

Premierul Frantei, Jean Castex, va sustine în aceastà searà o conferintà de presà pentru a anunta eventuale noi restrictii pentru a combate epidemia de Covid-19.
Premierul Frantei, Jean Castex, va sustine în aceastà searà o conferintà de presà pentru a anunta eventuale noi restrictii pentru a combate epidemia de Covid-19.
Image source: 
AFP/Ian Langsdon

Jean Castex urmează să susţină o conferinţă de presă în această seară la ora 18, ora Parisului. Intervenţia premierului Franţei va fi axată pe eventuala modificare a carantinei la care sunt supuşi francezii de zece zile încoace. Intâlnirea lui Castex cu presa a fost precedată în această dimineaţă de un nou Consiliu de apărare organizat în jurul preşedintelui Emmanuel Macron. La ce ne putem aştepta în această seară?

Contextul în care va lua cuvântul Jean Castex este complicat. Ultimele sondaje de opinie arată că francezii suportă tot mai puţin diversele măsuri constrângătoare iar opoziţia de la Paris atacă tot mai des guvernul, criticând felul în care gestionează criza sanitară. Asta cu toate că, aşa cum o remarcă Le Monde, «atât premierul Franţei cât şi preşedintele Emmanuel Macron şi-au multiplicat apelurile la unitatea naţională pentru a ţine piept unei triple crize – sanitare, economice şi de securitate

Intr-un interviu acordat ziarului de seară, Jean Castex spune că «în funcţie de datele epidemiologice, vom vedea dacă trebuie să restrângem dispozitivul sau, dimpotrivă, să-l relaxăm puţin». Realitatea de pe teren şi ultimele declaraţii făcute de guvern arată că executivul nu pare dispus să dea înapoi, să relaxeze măsurile de carantinare. Analiştii estimează că astăzi seară, şeful guvernului se va pronunţa mai degrabă pentru statu quo, pentru menţinerea actualelor restricţii. Cu alte cuvinte, micile comerţuri nu vor fi redeschise, se vor face presiuni mai mari asupre societăţilor ca să generalizeze telemunca iar controalele de poliţie vor fi intensificate pentru a impune respectarea carantinei. Se consideră că e prematur pentru a lua o decizie privind îndulcirea restricţiilor. Adevărata dată interesantă va fi întîi decembrie, adică 4 săptămâni după impunerea acestei noi perioade de carantină.

In acest context, să precizăm că 60% dintre francezi au încălcat déjà cel puţin o dată regulile carantinei. Este ceea ce reiese dintr-un sondaj realizat de institutul Ifop şi publicat joi. Unii au folosit adeverinţa de ieşire din casă în alt scop decât cel înscris pe hârtie, alţii şi-au primit prietenii acasă, alţii s-au plimbat mai mult decât ora maximă reglementară, şamd. 60% de contravenienţi reprezintă 27 de procente mai mult decât la prima carantină din primăvară. Semn că francezii respectă în mod evident mai puţin carantina acum decât atunci, semn că frica pentru sănătate este mai mică acum decât în primăvară, mai ales printre tineri.

Sondajul citat mai notează faptul că moralul, psihicul francezilor dar şi somnul lor suferă mai mult azi decât acum 6 luni. Una din explicaţii ar fi că perspectiva unei prelungiri a carantinei actuale – instaurată, deocamdată, până pe întâi decembrie - riscă să strice sărbătoriile de sfârşit de an şi reuniunile de familie.

Acelaşi sondaj Ifop scoate în evidenţă şi mefienţa, neîncrederea francezilor în executiv. Doar 35% dintre ei cred că face faţă eficient crizei coronavirusului şi numai 45% din populaţie estimează că guvernul ajută cum trebuie firmele în timp de criză.

In fine, tot din paginile lui Le Monde aflăm că Jean Castex este exasperat de criticile tot mai virulente venite din partea opoziţiei. «Opozanţii nu sunt la înălţimea situaţiei» estimează primul ministru. E adevărat că în dosarul gestionării crizei Covid, atât dreapta cât şi stânga nu iartă nimic guvernului Castex. De cum s-a anunţat recarantinarea populaţiei, conservatorii, extrema dreaptă şi cea stângistă au denunţat rând pe rând «un eşec răsunător», «o gestionare haotică» şi «o epidemie scăpată de sub control, ca dealtfel şi preşedintele ţării» - această ultimă declaraţie aparţinând «nespusului» Jean-Luc Mélenchon. Afirmaţii care au fost criticate de apropiaţii preşedintelui şi de aleşii majorităţii parlamentare. Ei au deplâns comportamentul «indecent» al opoziţiei şi «iresponsabilitatea» acesteia în timp de criză.

In acest context ostil din toate părţile şi din toate punctele de vedere, Jean Castex va căuta în această seară punctul de echilibru, cu două cuvinte de ordine: prudenţă şi răbdare.