
Special Paris
Covid-19 Franţa: De 8 ori mai mulţi săraci decât era cazul în anii 1980
la_finele_lui_2020_in_franta_10_milioane_de_persoane_vor_fi_afectate_de_saracie_-_de_8_ori_mai_multe_decat_era_cazul_in_anii_1980.jpg

În raportul anual asupra sărăciei din Franţa, ONG-ul Secours catholique – organism ce luptă împotriva inegalităţilor sociale şi a sărăciei, trage un semnal de alarmă asupra degradării condiţiilor de viaţă a populaţiei.
Iar constatarea lor este îngrijorătoare: până la finele acestui an, Franţa va înregistra 10 milioane de săraci.
O parte dintre ei, 1,4 milioane de persoane au cerut în acest an ajutorul acestui ONG. Conform organizaţiei, dintre aceştia peste 90% se află sub pragul sărăciei iar aproape 70% sunt cu mult sub acest prag, mai exact trăiesc într-o sărăcie extremă. Un sfert dintre ei nu dispun de nicio sursă de venit iar un alt sfert dintre aceste familii trăiesc cu 4 euro pe zi, de persoană. Iar restul, adică jumătate dintre cei ce au contactat ONG-ul, trăiesc cu cel mult 9 euro pe zi, de persoană. Si mai grav, 4 gospodării din 10 nu îşi pot asigura nici cele mai elementare cheltuieli alimentare zilnice.
În ultimul an, nivelul de bunăstare nu a crescut ci din contră, a scăzut. Venitul lor este de aproximativ 500 de euro pe lună, adică sub pragul de sărăcie.
În 2018, pragul de sărăcie a fost fixat în Franţa la 1.063 de euro.
Véronique FAYET este preşedinta acestui ONG: "Nivelul de sărăcie nu a diminuat în Franţa ci din contră. Apoi, tot mai multe familii sunt insuficient protejate. Jumătate din persoanele studiate de noi trăiesc cu sume cuprinse între 2 şi 9 euro pe zi pentru cheltuielile de hrană, odată ce a fost achitată chiria şi facturile aferente.
Prea mulţi oameni, milioane de oameni trăiesc cu un buget extrem de precar, indecent chiar. Tinerii sunt foarte afectaţi. Până la această criză sanitară, tinerii se descurcau – cu slujbe temporare spre exemplu - dar acum nu mai pot lucra nimic.
Constanta în rapoartele noastre este că cele mai afectate de sărăcie sunt familiile cu copii – cu 2 ori 3 copii care, sunt nevoite să trăiască în prezent cu 4 euro pe zi, de persoană. Aşadar punem în pericol copii şi sănătatea copiilor în timp ce părinţii sunt obligaţi să facă alegeri imposibile."
"Plata cantinei ori a chiriei ? » ori « mâncarea ori îmbrăcămintea ? » Sunt întrebări pe care tot mai multe familii din Franţa şi le pun, din cauza unui buget insuficient.
Criza actuală va creşte şi mai mult inegalităţile actuale, atenţionează ONG-ul francez care consideră că în Franţa situaţia este dramatică.
ONG-ul pledează pentru un venit minim garantat, de aproximativ 900 de euro, adică jumătate din coeficientul mediu de trai, ce se situează la aproape 1.800 de euro în Franţa.
În Franţa, bugetul de stat prevede 100 de milioane de euro pentru a susţine acţiunile unor asociaţii precum Secours Catholique.
Pentru 2021, 26 de miliarde de euro este bugetul prevăzut pentru a lupta împotriva sărăciei, pentru a reduce inegalităţile şi pentru a susţine persoanele vulnerabile, arată proiectul pentru anul viitor.
Din păcate, Covid-19 a dus la o explozie a numărului de săraci în lumea întreagă.
Pentru prima dată în 20 de ani, nivelul mondial de extremă sărăcie a crescut în 2020, avertizează în ultimul raport şi Banca Mondială.
Raportul indică faptul că până la finele anului se vor înregistra undeva la 115 milioane de noi persoane ce vor ajunge să trăiască într-o sărăcie extremă. Iar dacă această criză econmica va continua, cifra va urca până la 150 de milioane de oameni în 2021.
Extrema sărăcie înseamnă mai puţin de 2 euro pe zi iar în 2020 cu această sumă trăieşte aproape 10% din populaţia globului, a calculat Banca Mondială.
Pauline Leclère este una dintre responsabilii Oxfam. Ea spune că în anul ce vine, până la jumătate de miliard de oameni vor ajunge să trăiască în sărăcie, la nivel mondial, din cauza crizei sanitare. Care este explicaţia, am întrebat-o : "Scăderea investiţiilor străine în statele în curs de dezvoltare, turismul este complet oprit, pierderea locurilor de muncă.
Înainte de criză, guvernele nu luptau suficient împotriva sărăciei şi a inegalităţilor astfel că în prezent sărăcia câştigă teren. Apoi, bogăţia se află în continuare în mâinile a doar câtorva oameni în timp ce jumătate de populaţia planetei trăieşte cu mai puţin de 5 euro pe zi.
Femeile sunt în mod special afectate de această criză de coronavirus pentru că sunt majoritae în meserii precare, prost plătite iar când vine o criză cei cu meserii precare sunt cei mai afectaţi în primul rând."
Extrema sărăcie, cauzată de Covid-19, a ajuns să afecteze o populaţie tot mai diversă. Dacă până acum oamenii de la sate făceau parte, cu precădere, din această statistică, mai nou, tot mai mulţi oameni de la oraşe intră în această categorie, atenţionează raportul Băncii Mondiale.
În mod ironic, averea bogaţilor a explodat în acest an difícil – potrivit băncii elveţiene UBS şi a cabinetului de audit PricewaterhouseCoopers. Potrivit lor, averea bogaţilor depăşeşte în prezent 10.000 de miliarde de dolari – un nou nível ce îl întrece pe cel din 2017, atunci când averea bogaţilor planetei a atins 8.900 de miliarde de dolari.
Recordul de anul acesta se datorează pieţelor bursiere – în timp ce economia mondială este în pană. Dar şi pentru că a fost anul tranzacţiilor pe internet astfel că giganţii web-ului au avut de câştigat.
Averea miliardarilor a scăzut cu aproape 7% în februarie şi martie pentru ca între aprilie şi iulie să crească cu peste 27% odată cu creşterea indicilor bursieri. La finele lui iulie, planeta număra 2189 de miliardari – cu 31 în plus faţă de 2017.