Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tinerii din Europa: alcool şi ţigări mai puţine, cannabis mai mult

cannabis.jpg

Consumul de substante ilicite (aici cannabis) a crescut în rândul tinerilor europeni cu 50% într-un sfert de secol.
Consumul de substante ilicite (aici cannabis) a crescut în rândul tinerilor europeni cu 50% într-un sfert de secol.
Sursa imaginii: 
rfi.fr

Tinerii europeni consumă tot mai mult cannabis dar mai puţin tutun şi alcool. Iată ce reiese dintr-o anchetă europeană (European school survey project on alcohol and other drugs - ESPAD) publicată joi. Au răspuns anchetei aproape 100.000 de tineri de 15-16 ani din 35 de ţări europene, printre care şi România.

Adolescenţii europeni consumă tot mai puţin ţigări şi alcool dar sunt tot mai atraşi de cannabis, de marijuana. Iată principalele rezultate ale studiului european realizat anul trecut dar publicat de abia acum după îndelungi luni de procesare a datelor. Anchetatorii s-au aplecat şi asupra conduitelor adictive «online», adică cei care se joacă tot mai mult pe internet.

Faptul că tinerii sunt tot mai puţin atraşi de băuturi nu se datorează unei schimbări de optică ci pur şi simplu graţie – sau din cauza – legislaţiei privind vânzarea de alcool minorilor. Să nu uităm că tinerii luaţi în calcul de anchetă au între 15 şi 16 ani. Asta nu înseamnă că consumul de alcool nu rămâne ridicat. In medie, peste trei sferturi dintre tineri au consumat alcool în viaţa lor şi aproape jumătate dintre ei au băut în ultima lună. Alcoolizarea punctuală importantă – adică beţia – atinge scoruri foarte joase. Trebuie reamintit că această tendinţă a «beţiilor rapide», «binge drinking» în engleză, şi-a atins apogeul în 2007 dar între timp moda a dispărut.

La vârsta anchetaţilor – 15-16 ani – fumatul zilnic îi priveşte pe 10% dintre tinerii europeni, jumătate faţă de procentul de acum 25 de ani. Bineînţeles că cifrele variază de la o ţară la alta, extremele fiind Islanda unde doar 2% dintre tineri fumează zilnic în timp ce în Bulgaria, un sfert dintre adolescenţi trag cel puţin o ţigară pe zi.

La capitolul droguri ilicite – s-au luat două, cannabis şi ecstasy – consumul a crescut cu 50% în ultimul sfert de veac. Francezii sunt de exemplu pe locul doi în Europa la consumul de marijuana – 13% - precedaţi doar de tinerii italieni.

In fine, din cauza răspândirii crescânde a telefoanelor inteligente (smartphones), adicţiile la jocurile video online au explodat şi ele. In majoritatea ţărilor, băieţii se joacă de două mai mult decât fetele. Reţelele de socializare sunt şi mai atractive. Intre 2 şi 3 ore pe zi în timpul săptămânii, 6 ore sau chiar mai mult în, week-end.

In România, unde au fost intervievaţi circa 3.800 de tineri, doar 39% dintre ei au spus că au acces uşor la ţigări spre deosebire de alte ţări precum Danemarca, Germania sau Grecia unde mai bine de 9 tineri din 10 spun că au acces uşor la tutun. Tot aceste trei ţări sunt în topul celor unde peste 90% dintre adolescenţi găsesc uşor alcool. In România, doar 63 de procente dintre tineri recunosc că au acces uşor la băuturi alcoolice. In topul băuturilor tinerilor români găsim berea, urmată de tării, vin şi amestecurile gata preparate.

Rata celor care găsesc uşor droguri – şi în particular cannabis – în România e şi mai mic, doar 16%, iar pentru ecstasy, numărul românilor scade la sub 6 procente. De notat că în România, ca şi în Bulgaria, Croaţia, Slovacia şi Ungaria – pe scurt, în Estul Europei - se găsesc mari procente de tineri care spun că fumează zilnic.

 
Tinerii din Europa: alcool şi ţigări mai puţine, cannabis mai mult