
Special Paris
Covid-19 Franţa: Medicul Didier Raoult sub lupa Ordinului Medicilor
profesorul_didier_raoult_in_timpul_audierii_sale_de_comisia_senatoriala_ce_analizeaza_modul_in_care_este_gestionata_criza_sanitara_determinata_de_pandemia_de_coronavirus_15_septembrie_2020_paris.jpg

Cea care a depus o plângere împotriva lui Didier Raoult, încă din luna iulie, este Societatea de Patologie Infecţioasă (SPILF).
Organismul îl acuză pe medic că utilizează “tratamente ce nu au fost validate”.
Conform regulamentului francez,o astfel de plângere trebuie analizată de instanţele locale iar cu acordul lor, ea va fi ulterior analizată de cele regionale, ce sunt conduse de un magistrat administrativ.
Dacă acceptă plângerea, acest magistrat poate să decidă mai multe pedepse profesionale ce pot merge de la simplul avertisment, interdicţia temporară de a lucra timp de 3 ani şi până la a-l radia din tabloul medicilor şi deci să îl lase fără drept de muncă pe cunoscutul medic Didier Raoult.
Până acum, nu a fost fixat niciun calendar în acest sens, nu se ştie când va fi luată în dicuţie plângerea dar cel mai probabil ea va fi discutată în 2021.
Fabrice Di Vizio este avocatul medicului iar pentru France Presse el se întreba: «oare Ordinul Medicilor nu are altceva mai bun de făcut acum, într-un moment în care medicii se confruntă cu o lipsă acută de materiale?”.
Într-un comunicat separat, avocatul constată şi «tăcerea cu care au ieşit în evidenţă aceste instituţii de la începutul crizei sanitare cauzate de Covid-19”.
Profesorul Didier Raoult conduce teste clinice de mai multe luni, împreună cu echipa sa din spitalul din Marsilia în ceea ce priveşte hidroxiclorochina, un tratament puţin costisitor şi folosit în prezent împotriva malariei. Medicul a afirmat de la bun început că acest tratament este eficace împotriva Covid-19, dar administrat în anumite faze ale bolii şi la anumiţi pacienţi, în funcţie de starea lor de sănătate anterioară.
Numeroşi oameni de ştiinţă şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au criticat studiile profesorului Raoult, estimând că nu au fost realizate pe baza unor protocoale ştiinţifice standard.