Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In Franţa, «un deces din patru e cauzat de coronavirus», spune premierul Jean Castex

castex_macron.jpg

Premierul Frantei, Jean Castex, presedintele Republicii, Emmanuel Macron, si Olivier Véran, la Palatul Elysée, reuniti pentru un Consiliu de apàrare consacrat combaterii pandemiei de Covid, 12 noiembrie 2020.
Premierul Frantei, Jean Castex, presedintele Republicii, Emmanuel Macron, si Olivier Véran, la Palatul Elysée, reuniti pentru un Consiliu de apàrare consacrat combaterii pandemiei de Covid, 12 noiembrie 2020.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Thibault Camus, Pool

Joi seara, Jean Castex, premierul Franţei, a susţinut o conferinţă de presă consacrată crizei sanitare provocate de epidemia de Covid-19. Ocazie cu care a făcut bilanţul a 10 de zile de carantină şi a evocat prespective de viitor. In rezumat, regulile nu se schimbă, măsurile actuale rămân valabile cel puţin până pe întâi decembrie. Nu se redeschid comerţurile mici dar şcolile şi liceele rămân deschise, cu program hibrid acolo unde sunt prea mulţi elevi. Relaxarea carantinei se va face apoi în decembrie, în funcţie de evoluţia datelor sanitare.

«Al doilea val  al epidemiei este extrem de mare» a precizat încă de la începutul intervenţiei sale Jean Castex. Ca să se facă bine înţeles, pe un ton foarte pedagogic, premierul Franţei a intrat apoi în amănunte. «Actualmente, un deces din patru este datorat coronavirusului. La fiecare 30 de secunde este spitalizat un nou bolnav de Covid undeva în Franţa. Ar fi iresponsabil în aceste condiţii să relaxăm, să îndulcim măsurile» a mai pus Castex.

In funcţie de datele epidemiologice, de felul în care evoluează pandemia de Covid, micile comerţuri îşi vor putea redeschide, sau nu, porţile pe întâi decembrie. «Dar în niciun caz restaurantele sau barurile, care vor rămâne închise pentru o perioadă nelimitată» a punctat şeful executivului francez. In plus, chiar dacă comerţurile mici se vor redeschide, francezii nu se vor putea mişca nestingherit. Pentru ei, carantina – adică deplasări foarte precise, pentru perioade şi în arii limitate, cu autorizaţie punctuală – rămâne regula. «Sperăm să putem anunţa o îndulcire a regulilor pentru vacanţele de sfârşit de an. Nu vom putea avea însă mari petreceri de Crăciun sau de Anul nou cu zeci de persoane» a mai avertizat Jean Castex.

Până atunci se va privilegia telemunca în timp ce pentru societăţile sau comerţurile care au fost nevoite să închidă uşile, ele vor beneficia de noi ajutoare financiare. De exemplu, se va institui un sistem de diminuare a chiriilor comersanţilor. In fine, şomerii care ajung pe finalul perioadei de drepturi, vor beneficia şi ei de sprijin.

Spre disperarea multor tineri sau părinţi de elevi, şcolile şi liceele din Franţa vor rămâne însă deschise. Elevii vor merge mai departe în clase iar acolo unde este aglomeraţie prea mare, se va institui un învăţământ hibrid, parţial la şcoală, parţial la distanţă, prin internet.

 
In Franţa, «un deces din patru e cauzat de coronavirus», spune premierul Jean Castex