
Special Paris
Cinci ani după atentatele din 13 noiembrie 2015, comemorările s-au derulat în format restrâns (Galerie FOTO)
default.png

Cinci ani după cele mai ucigătoare atentate comise vreodată în Franţa, în ciuda carantinei care interzice comemorării cu lume, o serie de evenimente au marcat discret această zi. In fapt, a avut loc o «ceremonie omagială în format restrâns».
Premierul francez Jean Castex, însoţit de ministrul de interne Gérald Darmanin şi de cel al Justiţiei, Eric Dupond-Moretti, au mers, alături de primarii Parisului şi ai oraşului Saint-Denis, rând pe rând, în diversele locuri unde au avut loc atacurile de acum 5 ani. La cererea Prefecturii capitalei franceze şi de comun acord cu familiile victimelor, doar doi preşedinţi de asociaţii de victime au participat la ceremonie.
Le Petit Cambodge, Le Carillon si La Bonne Bière, trei dintre cafenelele îndoliate în 13 noiembrie 2015, sunt azi fie închise, fie vând mâncare de luat acasà din cauza pandemiei de Covid-19 (Foto: Vasile Damian).
Traseul delegaţiei a fost similar cu cel al comandourilor din 13 noiembrie 2015. Mai întâi la Stade de France, la Saint-Denis, în periferia Parisului, locul primului atac. Apoi cele 5 cafenele pariziene din arondismentele 10 şi 11 unde au acţionat teroriştii: Petit Carillon, Petit Cambodge, Bonne Bière, Comptoir Voltaire şi Belle Equipe – barul unde aveau să fie ucişi şi doi români, Lăcrămioara Pop şi Ciprian Calciu, lăsând în urma lor un copil orfan de 18 luni.
In dreptul plăcii comemorative pentru cei doi români şi ceilalţi 19 oameni ucişi la Belle Equipe, a venit să depună o coroană de flori şi Luca Niculescu. Ocazie cu care ambasadorul României în Franţa ne-a dat o scurtă declaraţie.
Luca Niculescu, ambasadorul României în Franta, depune o coroanà de flori în dreptul plàcii comemorative pentru cei ucisi la Belle Equipe, printre care se numàrà si doi români, Làcràmioara Pop si Ciprian Calciu (Foto: Vasile Damian).
«Este întotdeauna un moment trist, un moment de emoţie, un moment în care ne amintim de cei doi români, Lăcrămioara Pop şi Ciprian Calciu. Ea avea 29 de ani, el 32. Au murit aici la Belle Equipe unde veniseră să petreacă o seară frumoasă, să se simtă bine, să fie alături de prieteni. Alături de ei, alte 128 de persoane şi-au pierdut viaţa în acele atentate oribile. Cu atât mai mult ne gândim la ei acum când se împlinesc 5 ani de aceea tragedie.»
Coroana de flori depusà de ambasadorul României în Franta (Foto: Vasile Damian)
«Din cauza pandemiei, ceremoniile care au loc în fiecare an nu s-au desfăşurat în formula obişnuită dar am ţinut să vin aici ca să depunem o coroană de flori în memoria lor, pentru a arăta că ne gândim mereu la ei şi în acelaşi timp pentru a arăta că România şi Franţa sunt unite în lupta contra terorismului, că suntem alături de Franţa care trece în continuare prin momente grele şi că vom fi întodeauna alături de Franţa.»
Placa în memoria celor 21 ucisi la barul Belle Equipe în seara de 13 noiembrie 2015 (Foto: Vasile Damian).
La barul-cafenea La Belle Equipe au fost ucisi 21 de oameni, printre care Làcràmioara Pop si Ciprian Calciu (Foto: Vasile Damian).
Traseul memorial din această dimineaţă s-a încheiat în faţa şi apoi în interiorul sălii de concerte Bataclan, acolo unde jihadiştii au făcut cele mai multe victime – 90 de morţi.
Coroane de flori depuse azi la intrarea în sala Bataclan de oficialii francezi (Foto: Vasile Damian)
Placa comemorativà si coroane de flori în dreptul cafenelei La Bonne Bière unde au murit 5 oameni în seara lui 13 noiembrie 2015 (Foto: Vasile Damian).
In cursul serii de vineri, Turnul Eiffel se va stinge complet la 8 seara şi din oră în oră va sclipi în memoria victimelor, a precizat primăriţa Parisului, Anne Hidalgo. De asemenea, monumentul capitalei franceze va arbora un mesaj în memoria tuturor victimelor terorismului, completat cu deviza Parisului «Fluctuat Nec Mergitur».
Să mai spunem că proiectul de muzeu în memoria victimelor terorismului, promis de preşedintele Emmanuel Macron acum 2 ani, se conturează. In curând va debuta faza zisă «operaţională» care cuprinde redactarea unui caiet de sarcini şi alegerea unui loc pentru acest muzeu, în principiu la Paris sau în zona capitalei pentru a facilita accesul, inclusiv al turiştilor. In primăvara 2022 este aşteptat programul ştiinţific şi cultural al muzeului, pregătit de istoricul Henry Rousso, specialist al chestiunilor de memorie.
De notat că, contrar altor muzee comparabile – precum cel de la New York consacrat victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001 – proiectul francez nu se va axa doar pe victimele din 13 noiembrie 2015 ci va fi consacrat tuturor victimelor franceze ale actelor de terorism, comise atât în Franţa cât şi în străinătate.
De partea anchetei, lucrurile au mers foarte repede. 5 zile după atacurile pariziene, presupusul lor coordonator şi unul dintre atacatorii de la terasele cafenelelor pariziene, belgianul Abdelhamid Abaaoud este ucis în periferia Parisului împreună cu un complice şi o verişoară. Singurul membru al comandourilor încă în viaţă – ceilalţi s-au aruncat în aer în timpul atacurilor sau au fost ucişi de poliţişti în timpul intervenţiei – este franco-belgianul Salah Abdeslam, arestat în 2016 la Bruxelles. El urmează să fie judecat anul viitor alături de alţi 19 suspecţi.