Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: executivul pregăteşte reguli sanitare pe termen lung

capture_decran_2020-11-15_a_16.24.09.png

Centru de depistare la Paris, 5 noiembrie 2020.
Centru de depistare la Paris, 5 noiembrie 2020.
Image source: 
REUTERS/Benoit Tessier

În Franţa, primul ministru Jean Castex anunţă că multe restricţii vor rămîne în vigoare pînă la găsirea unui vaccin eficient, deci după toate probabilităţile pînă în vara anului viitor. Executivul pregăteşte reguli de distanţare socială care urmează să fie deci aplicate pe termen lung.

Premierul Jean Castex încearcă să le spună de fapt francezilor să nu-şi facă iluzii, să nu creadă de exemplu că de Crăciun sau de Anul Nou vor putea pleca în vacanţă sau că vor putea să petreacă sărbătorile ca de obicei. Restaurantele şi barurile nu vor fi redeschide după data de întîi decembrie, ci doar magazinele de jucării. Iar reuniunile festive, inclusiv celebrările precum nunţile, vor fi în continuare interzise.

Specialiştii spun că un vaccin, deocamdată considerat eficient în proporţie de 90 la sută, va putea fi disponibil la începutul anului viitor. Evident, vor fi vaccinate întîi persoanele care lucrează în sectorul sănătăţii precum şi persoanele fragile. Probabil că abia pe la jumătatea anului viitor va putea începe vaccinarea masivă a populaţiei, şi probabil că în toamna anului viitor, dacă totul merge bine, vom putea vorbi de o revenire la normal.

Mai rămîne întrebarea dacă francezii vor avea răbdare să aştepte pînă atunci. Catolicii exercită presiuni asupra executivului pentru a permite reluara slujbelor. Week-end-ul trecut în multe oraşe ale Franţei credincioşi catolici au venit în faţa bisericilor şi s-au rugat, uneori aşezîndu-se în genunchi, pe stradă, în faţa lăcaşurilor de cult. Sunt imagini cu totul şi cu totul inedite pe teritoriul Hexagonului. Doar musulmanii s-au mai rugat în ultimii ani pe străzi în semn de protest că nu au destule moschei în Franţa.

Ministrul de interne Gérald Darmanan urmează să-i primească, luni 16 noiembrie, pe cîţiva ierarhici ai Bisercii Catolice pentru a aborda subiectul. De notat că preşedintele Senatului, Gérard Larcher, al treilea om în ierarhia statului, consideră că locurile de cult trebuie redeschise şi ceremoniile religioase autorizate, cu respectarea regulilor sanitare. „Dreptul de a practica un cult religios este un drept fundamental şi guvernul trebuie să fie atent în această privinţă”, a spus preşedintele Senatului.  

Revenind la vaccin, s-ar părea că doar 59 la sută dintre francezi, potrivit unui sondaj realizat în septembrie, ar fi dispuşi să se vaccineze. La nivel mondial, media este de 74 la sută din populaţie dispusă să accepte vaccinarea. Ceea ce înseamnă că Franţa face parte dintre ţările cele mai refractare la vaccin.