Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Doctrina Macron” explicitată într-un lung interviu

macron_2.jpg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, în timpul interviului acordat lui "Le Grand Continent".
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, în timpul interviului acordat lui "Le Grand Continent".
Image source: 
www.legrandcontinent.eu

Intr-un interviu acordat revistei de dezbateri strategice, politice şi intelectuale „Le Grand Continent”, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, îşi explică, dezvăluie doctrina geopolitică şi viziunea sa asupra lumii post-Covid.

20 de pagini A4 sau 33 de minute de interviu înregistrate – iată cât i-a trebuit lui Emmanuel Macron ca să-şi explice pe larg doctrina geopolitică, viziunea sa asupra luptei antiteroriste, a multilateralismului în lumea de mâine, şamd.

Preşedintele Franţei începe prin a contura lumea de azi. Verdictul este aspru. „Suntem într-un moment al umanităţii în care rareori am avut o acumulare atât de mare de crize pe termen scurt precum epidemia şi terorismul şi de tranziţii profunde care modifică lumea internaţională precum schimbările climatice sau tranziţia tehnologică. Suntem într-un moment de ruptură politică, de ruptură a sistemului capitalist care trebuie să se gândească la două lucruri simultan, inegalităţiile şi schimbările climatice. La asta se adaugă un fapt nou care începe să se structureze de o manieră perversă, şi anume reţelele sociale şi internetul. Această creaţie formidabilă, concepută iniţial pentru comunitatea academică, a devenit un instrument extraordinar de difuzare a informaţiei dar şi un lucru periculos: un instrument de viralizarea a emoţiilor noastre şi un element de contestare a oricărei forme de autoritate care permite să structureze viaţa în democraţie şi societate. Acest spaţiu ne împinge să facem anumite alegeri şi deci ne schimbă viaţa politică, pe scurt ne busculează democraţiile şi viaţa” e de părere preşedintele Franţei.

In continuarea interviului acordat colegilor de la „Le Grand Continent” – şi publicat în 6 limbi străine diferite – Emmanuel Macron militează pentru o nouă formă de multilateralism. „Sunt nevoit să constat că azi Consiliul de securitate ONU nu mai produce soluţii utile. Suntem cu toţii coresponsabili când unii – precum OMS – Organizaţia mondială a sănătăţii - devin ostateci ai crizei multilateralismului. Trebuie deci să reinventăm forme utile cooperării, coaliţii de proiecte, de actori şi trebuie să reuşim să modernizăm structurile şi să reechilibrăm relaţiile” e de părere preşedintele francez.

Condoleanţe pudice

Totodată, Macron îşi doreşte „o Europă puternică şi politică, singura modalitate pentru a ne impune valorile, pentru a evita duopolul sino-american, dizlocarea şi revenirea puterilor regionale ostile.” După ce în trecut şeful statului francez declarase că „NATO este în stare de moarte cerebrală”, azi liderul de la Paris constată că „trăim o criză a cadrului multilateral fondat în 1945”, după terminarea celui de-al doilea război mondial. „Avem o criză a universalităţii valorilor purtate de aceste structuri.”

Astfel, Emmanuel Macron regretă „relativa timiditate a sprijinului internaţional după recentele atentate care au îndoliat Franţa. Acum 5 ani, când au fost ucişi cei care făceau caricaturi, lumea întreagă defila la Paris şi apăra aceste drepturi. Acum, avem un profesor decapitat şi alte persoane ucise la fel” – aluzie la asasinarea lui Samuel Paty în periferia Parisului şi a altor trei persoane la Nisa – „şi am avut multe condoleanţe pudice pe motiv că nu aveam decât să ne schimbăm legile. Acest lucru mă şochează iar eu, ca lider, nu vreau să şochez pe nimeni, sunt pentru respectarea culturilor, a civilizaţiilor dar nu am să-mi schimb dreptul, legile, pe motiv că ele şochează în alte părţi” o altă aluzie la manifestaţiile care au avut loc în anumite state musulmane după ce Macron apărat din nou dreptul de a caricatura. „Pentru că ura este interzisă de valorile noastre europene, pentru că demnitatea umană este mai presus de orice, eu pot să vă şochez pentru că Dvs. mă puteţi şoca înapoi. Lupta generaţiei noastre în Europa va fi o luptă pentru libertăţile noastre. Pentru că acestea sunt pe cale să basculeze” avertizează Emmanuel Macron.

Revenind apoi la viziunea sa despre Europa de mâine, liderul de la Palatul Elysée insistă. Europa are nevoie să-şi clădească propriile soluţii tehnologice pentru a nu mai depinde de cele americano-chineze. Dacă rămânem dependenţi, de exemplu în telecomunicaţii, nu vom putea garanta cetăţenilor europeni secretul informaţiilor şi a datelor private. Europa trebuie de asemenea să furnizeze soluţii în materie de cloud pentru că altfel datele noastre vor fi stocate într-un spaţiu care nu depinde de dreptul nostru – ceea ce este cazul azi. La fel şi cu extrateritorialitatea dolarului. In urmă cu nici un deceniu, Franţa a fost penalizată cu mai multe miliarde de dolari pentru că făcuse afaceri cu state care făceau obiectul unei interdicţii din punctul de vedeer al dreptului american. Concret, firme franceze pot fi condamnate de puteri străine când au o activitate într-o ţară terţă. E o privare de suveranitate, e o slăbiciune imensă” deplânge Emmanuel Macron.

Multe alte teme, precum viitoarea relaţie cu SUA, negocierile privind viitorul vaccin anti-Covid – „un nou test pentru multilateralism” spune Macron – combaterea terorismului şi a islamismului radical, şamd. - mai sunt abordate de preşedintele Franţei în lungul interviu acordat publicaţiei „Le Grand Continent”, apărută în peisajul mediatic în urmă cu nici un an şi jumătate.

 
„Doctrina Macron” explicitată într-un lung interviu