Covid-19 Franța: Fără credincioși pentru moment la serviciile religioase catolice

pe_fondul_crizei_sanitare_si_a_carantinei_impuse_in_franta_pe_30_octombrie_2020_serviciile_religioase_catolice_au_loc_fara_enoriasi_pentru_a_se_limita_propagarea_coronavirusului._.jpg

Pe fondul crizei sanitare si a carantinei impuse în Franța pe 30 octombrie 2020, serviciile religioase catolice au loc fără enoriasi, pentru a se limita propagarea coronavirusului.
Pe fondul crizei sanitare si a carantinei impuse în Franța pe 30 octombrie 2020, serviciile religioase catolice au loc fără enoriasi, pentru a se limita propagarea coronavirusului.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Responsabili guvernamentali au discutat luni cu reprezentanții bisericii catolice după ce în week-end mai mulți credincioși catolici au protestat în diverse puncte ale Franței cerând, în genunchi, să fie lăsați să participe la Liturghii.

Mii de credincioși au cerut în week-end, în genunchi chiar, să poată participa la Liturghiile ce au loc în aceste zile în care se pregătește, conform calendarului creștin, nașterea lui Iisus Hristos.

 

Restricția a fost decisă odată cu instituirea carantinei naționale, ce a intrat în vigoare în Franța pe 30 octombrie și care, a fost anunțată inițial pentru o perioadă de 4 săptămâni, mai exact până pe 1 decembrie.

 

Bisericile sunt deschise dar slujbele au loc cu ușile inchise, credincioșii nu pot participa la ele pentru a se limita transmiterea coronavirusului. 

 

Situația a fost discutată luni de premierul Jean Castex, ministrul de Interne Gérald Darmanin și responsabili ai cultelor din Franța. 

 

S-a decis astfel ca reluarea cu public a ceremoniilor religioase să se facă undeva la mijlocul lui decembrie, dar cel mai posibil cu ocazia sărbătorii Crăciunului. 

 

Catolicii vor trebui să aștepte până ce va fi clarificată situația sanitară, observate consecințele carantinei impuse populației în luna noiembrie, urmând să fie realizat un raport la mijlocul lui decembrie în care se va stabili dacă bisericile pot fi redeschise enorașilor sau nu. 

 

Dacă situația sanitară nu o va permite, cel mai probabil bisericile își vor putea primi credincioșii de abia la Crăciun. 

 

Între cele două perioade de carantină - între mijlocul lui mai și finele lui octombrie, conform unui protocol sanitar foarte strict, enoriașii au putut participa la slujbe dar au trebuit să mențină o distanță fizică de 4mp pentru a limita transmiterea coronavirusului.