Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A început procesul atentatului dejucat la bordul trenului Thalys în 2015

train.jpg

Anchetatori la bordul trenului Thalys Amsterdam-Paris unde a avut loc tentativa de atac terorist în 15 august 2015.
Anchetatori la bordul trenului Thalys Amsterdam-Paris unde a avut loc tentativa de atac terorist în 15 august 2015.
Sursa imaginii: 
AFP/ Philippe Huguen

Procesul atentatului dejucat la bordul trenului Thalys în 15 august 2015 a început la Paris în faţa unei curţi speciale cu juri. Autorul atacului, Ayoub el-Khazzani, un marocan de 25 de ani la momentul faptelor, deschisese focul în trenul rapid Amsterdam-Paris făcând doi răniţi înainte ca pasagerii să reuşească să-l imobilizeze. Acuzat de tentativă de asasinat terorist, el riscă 20 de ani închisoare.

O mitralieră kalaşnikov, 270 de gloanţe, un pistol şi un cutter avea asupra sa Ayoub el-Khazzani când a urcat la bordul trenului Thalys Amsterdam-Paris. Când iese însă din WC-ul trenului cu arma de război încărcată şi la brâu ca sà treacà la acţiune, doi pasageri încearcă să-l oprească. Unul dintre ei va fi rănit de un glonţ tras de terorist cu un pistol pe care-l avea. Intervin apoi trei turişti americani, din care doi foşti militari, care vor reuşi să-l imobilizeze în cele din urmă pe el-Khazzani.

Pentru acuzaţie, este clar că astfel s-a evitat un masacru întrucât teroristul fusese pilotat de Abdelhamid Abaaoud, islamistul care planificase o serie de alte atacuri la Bruxelles şi Paris, în particular cele din noiembrie 2015.

Acuzatul spune însă că Abaaoud nu-l însărcinase să-i omoare decât pe militarii americani, nu şi pe civilii de la bordul trenului. Ipoteză respinsă de anchetatori care estimează că el-Khazzani nu avea cum să anticipeze prezenţa americanilor la bordul respectivului tren.

Cert este că acest proces, deschis acum la Paris, este cel al unui atac gândit, proiectat în zona siriano-irakiană şi apoi comis de terorişti ajunşi în Europa odată cu valul de migranţi. Este cazul lui el-Khazzani dar şi a multora dintre atacatorii din seara de 13 noiembrie 2015 de la Paris. Toate aceste atacuri au fost orchestrate şi pilotate de Abaaoud, islamistul care avea să fie ucis în periferia Parisului în 18 noiembrie 2015.

Ayoub el-Khazzani, azi în vârstă de 31 de ani, este acuzat de tentativă de asasinat, transport, port şi detenţie de arme şi de asociere cu răufăcători în relaţie cu o antrepriză teroristă. El apare pe banca acuzaţiilor alături de alţi trei presupuşi complici, un algerian, un marocan şi un belgian. In faţa lor, pe banca părţilor civile, se află o parte dintre pasageri printre care şi cei trei americani, dintre care unul fusese rănit de terorist.

 
A început procesul atentatului dejucat la bordul trenului Thalys în 2015