Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța: Pe timp de criză sanitară, tot mai multe victime ale violenței conjugale

protest_la_paris_în_iulie_2019_pentru_a_se_atentiona_asupra_numarului_tot_mai_mare_al_femeilor_ce_sunt_omorate_de_sot_ori_de_partenerul_de_viata._.jpg

Protest la Paris, în iulie 2019, pentru a se atenționa asupra numărului tot mai mare al femeilor ce sunt omorâte de soț ori de partenerul de viață.
Protest la Paris, în iulie 2019, pentru a se atenționa asupra numărului tot mai mare al femeilor ce sunt omorâte de soț ori de partenerul de viață.
Image source: 
© Martin BUREAU / AFP

În Franța s-au solicitat cu 42% mai multe intervenții ale jandarmilor ori poliției la domiciliu, în timpul perioadelor de carantină pe fondul unui număr crescut de violențe conjugale.

Cifrele sunt îngrijorătoare, pe fondul celor două carantine impuse populației, cea din primăvară și cea care este în vigoare în acest moment, pe întreaga lună noiembrie. Au fost pănă în acest moment din an, cu 20% mai multe violențe în familie, comparativ cu 2019. 

 

În acest an dificil din toate punctele de vedere, 75% dintre victimele violenței conjugale sunt femei iar 25% sunt bărbați.

În Franța există un număr de telefon la care victimele pot cere intervenția forțelor de ordine iar în perioada carantinei din primăvară, s-au înregistrat de 3 ori mai multe plângeri decât în timpuri normale. 

 

Totodată, s-au solicitat cu 42% mai multe intervenții ale jandarmilor ori poliției la domiciliu, în timpul perioadelor de carantină pe fondul unui număr crescut de violențe în familie. 

 

În 2019, 150 de femei au fost ucise de soții ori de partenerii de viață, cu 25 mai multe decît în 2018. Jandarmeria și poliția au înregistrat o creștere cu 16% a numărului de violențe conjugale, arată statistica pentru anul 2019 a Ministerului de Interne. În 2019, peste 140.000 de persoane au fost victimele acestui tip de agresiuni. Aproape 90% dintre victime au fost femei.

 

Iar pentru a se evita aceste violenţe conjugale, de la finele lui septembrie au fost atașate unor agresori primele brățări electonice, o premieră în Franţa. Ele au scopul să diminueze numărul violenţelor conjugale şi să ţină departe partenerii actuali ori foştii parteneri violenţi.

Este vorba de o brăţară electronică ce se aşează la gleznă ce permite localizarea persoanei ce o poartă şi declanşează un sistem de alarmă în cazul în care purtătorul se apropie de victima sa. 

 

Această brăţară este cerută de ani de zile de ONG-urile care luptă împotriva violenţelor conjugale. 

 

Brăţara electronică poate fi pusă doar printr-o decizie a judecătorului, în cadrul unei proceduri civile ori penale. Apoi, brăţara mai poate fi pusă şi în cazul în care există o ordonanţă pentru a se asigura protecţia unei femei care denunţă violenţe şi care se consideră în pericol.