Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19 Franţa: Economia se tot diminuează dar creşte numărul de îmbolnăviri

magazinele_nealimentare_sunt_inchise_in_franta_de_pe_30_octombrie_2020_timp_in_care_populatia_se_afla_in_carantina_pe_fondul_epidemiei_de_coronavirus.jpg

Magazinele nealimentare sunt închise în Franta de pe 30 octombrie 2020, timp în care populatia se afla în carantina pe fondul epidemiei de coronavirus.
Magazinele nealimentare sunt închise în Franta de pe 30 octombrie 2020, timp în care populatia se afla în carantina pe fondul epidemiei de coronavirus.
Image source: 
Cristina Teaca

Franţa depăşeşte pragul de 2 milioane de îmbolnăviri cu Covid-19 în timp ce economia franceză este din nou pe o pantă descendentă dar situaţia nu este la fel de gravă ca în primăvară. Institutul naţional de Statistică se aşteaptă ca pentru ultimul trimestru scăderea să nu depăşească 6% din Produsul Intern Brut, dar cifra exactă va fi stabilită în funcţie de cât de lungă va fi această a doua carantină impusă pe fondul crizei sanitare.

O lună de carantină înseamnă în Franţa o scădere a activităţii economice cu 13% comparativ cu perioada de dinainte de criza sanitară. Calculul a fost făcut pentru luna noiembrie dar în luna aprilie, o altă lună de carantină, scăderea a fost cu 30%, a stabilit Institutul de Statistică.

Aşadar, din fericire, impactul carantinei este ceva mai slab decât a fost cazul în primăvară. De această dată restricţiile sunt ceva mai relaxate, munca la domiciliu permite continuarea activităţii în numeroase sectoare economice dar productivitatea nu este aceeaşi.

Consumul va înregistra un minus general de 15% comparativ cu situaţia din noiembrie 2019.

Dacă noua carantină se va încheia pe 1 decembrie, aşa cum s-a dorit iniţial, scăderea Produsului Intern Brut se va limita la 2,5% iar dacă va fi extinsă până la finele anului, scăderea va fi mult mai importantă, de 6%.

Economia franceză înregistra un minus de 4% la finele lui septembrie, înainte de intrarea în carantină, comparativ cu ceea ce era anul trecut.

Institutul de Statistică nu oferă, încă, previziuni pentru anul 2021 dar guvernul mizează pe o creştere de 8%, după o scădere cu 11% a PIB pentru întreg anul 2020.

Preşedintele Emmanuel Macron urmează să se exprime la mijlocul săptămânii vitoare asupra etapelor şi a modalităţilor de ieşire din carantină, în funcţie de situaţia sanitară.

Printre scenariile luate în calcul în acest moment: revenirea la restricţiile nocturne dar cu anumite derogări pentru perioada sărbătorilor de sfârşit de an. Premierul Jean Castex a explicat déjà că în acest an nu vom putea petrece Crăciunul ori anul nou laolaltă cu prieteni ori cu familia căci reuniunile mari vor rămâne interzise.

Un nou Consiliu de Apărare sanitară va avea loc miercuri la Elysée.

Franţa a depăşit marţi pragul de 2 milioane de cazuri confirmate de Covid-19, de la începutul epidemiei. În acest moment sunt internaţi peste 33.000 de bolnavi cu Covid-19. 

În primăvară, numărul de persoane spitalizate a fost de maximum 32.000, număr înregistrat  la mijlocul lui aprilie, dintre care 6.500 erau în reanimare. Acum sunt în ATI mai puţin de 5.000.