Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pentagon: SUA îşi reduc numărul soldaţilor din Irak şi din Afganistan

parasutisti_ai_armatei_americane_5_ianuarie_2020.jpg

Parasutisti ai armatei americane, 5 ianuarie 2020.
Parasutisti ai armatei americane, 5 ianuarie 2020.
Image source: 
Bryan Woolston, Reuters

În Afganistan vor rămâne 2.500 de soldaţi, cel mai mic contingent american prezent aici în aceste două decenii de război, anunţă Pentagonul. Preşedintele Donald Trump este cel care a promis că va pune punct «războaielor fără sfârşit». NATO cere o plecare coordonată în timp ce Germania ia în calcul o retragere definitivă din Afganistan până la finele lui aprilie.

Circa 2.000 de militari se vor retrage din Afganistan până pe 15 ianuarie iar 500 vor pleca din Irak, pentru ca în fiecare ţară să rămână un maxim de 2.500 de militari, a precizat ministrul interimar al Apărării, Christopher Miller.

Acum, secretarul general al NATO avertiza marţi că «o retragere precipitată din Afganistan ar putea avea un preţ foarte mare. Există riscul ca această ţară să redevină o bază pentru terorişti care îşi vor planifica atacurile spre ţările noastre iar organizaţia Stat Islamic şi-ar putea reconstrui califatul terorii pe care l-a pierdut în Siria şi în Irak», a reacţionat Jens Stoltenberg.

« Sute de mii de soldaţi s-au alăturat trupelor americane din Afganistan pentru a se asigura că această ţară nu redevine un refugiu al teroriştilor iar mai bine de 1.000 de militari au plătit cu viaţa », a amintit secretarul general al NATO.

La ora actuală NATO are mai puţin de 12.000 de soldaţi în Afganistan iar mai bine de jumătate sunt forţe ne-americane.

Chiar şi cu o diminuare a forţelor americane, NATO va continua misiunea de a forma şi de a consilia forţele de securitate afgane, susţine responsabilul Alianţei, amintind de angajamentul luat de a finanţa această misiune până în 2024.

Germania are în prezent în Afganistan 1.300 de soldaţi, sub mandat NATO şi se pregăteşte pentru toate opţiunile inclusiv o eventuală retragere. Dar, ministrul Apărării explică faptul că îşi doreşte o coordonare în cadrul NATO pe principiul «mergem împreună, ne retragem împreună ».

Responsabilul german vorbeşte despre o eventuală retragere completă până la finele lunii aprilie.

Subiectul va fi discutat la viitoarea reuniune a miniştrilor de Externe din NATO, la începutul lui decembrie.