
Special Paris
Avioanele Boieng 737 MAX au voie din nou să zboare
737.jpg

Ca să poată fi repuse în serviciu respectivele avioane, constructorul Boieng mai trebuie să aducă o serie de modificări modelului său 737 MAX. De asemenea, Agenţia federală a aviaţiei americane (FAA) trebuie să aprobe şi formarea necesară a piloţilor pentru a vedea din nou avionul pe cer. In plus, avioanele stocate la Boieng vor trebui să fie mai întâi verificate de inspectorii de la FAA înainte să fie trimise clienţilor. In fine, companiile care le au déjà în dotare vor trebui să facă o serie de lucrări de mentenanţă înainte de a le repune în serviciu după mai bine de 20 de luni de imobilizare într-o parcare.
Nici în restul lumii, aparatele-vedetă ale lui Boieng nu vor apărea aşa de curând întrucât autorităţile aviaţiei civile din diverse ţări au decis să facă propriile lor controale tehnice înainte de a da unda verde.
Reamintim că modelul 737 MAX era locomotiva vânzărilor la Boieng, reprezenta 80% din carnetul de comenzi, înainte de a cunoaşte problemele care au dus la două accidente tragice soldate cu aproape 350 de morţi. Anchetele au demonstrat că aparatele în cauză aveau o problemă tehnică din fabricaţie, lucru care a dus la imobilizarea întregii flote mondiale.
Revenirea modelului 737 MAX se va face într-un context extrem de fragilizat de pandemia de Covid. Cu companii aeriene în prag de faliment din cauza unui trafic cvasi-nul, Boeing a pierdut în primele zece luni ale anului aproape 400 de comenzi. Asta când constructorul din Seattle are în schimb 450 de aparate în stoc, nelivrate clienţilor.