Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19 Franța: O marcă de gel dezinfectant din șapte nu este eficace împotriva coronavirusului

piata_gelurilor_dezinfectante_a_explodat_de_la_inceputul_epidemiei_de_coronavirus.jpg

Piata gelurilor dezinfectante pentru mâini a explodat de la începutul epidemiei de coronavirus.
Piata gelurilor dezinfectante pentru mâini a explodat de la începutul epidemiei de coronavirus.
Image source: 
Getty Images

Teste au fost făcute în laborator iar constatarea a venit imediat: 13% din produsele verificate nu conțin destul alcool pentru a ține deoparte bacteriile. Pentru a fi eficace împotriva coronavirusului, gelurile dezinfectante ar trebui să conțină cel puțin 60% alcool.

Direcția pentru represiunea fraudelor este cea care a început să testeze calitatea acestor geluri care, în acest moment, se regăsesc mai peste tot în Franța: în stațiile de transport în comun, la intrarea în instituțiile publice, în magazine ori în bănci, în restaurante - atunci când ele sunt deschise, elevii trebuie să le folosească înainte să intre în clase. Aproape peste tot pot fi găsite astfel de produse de dezinfectare iar populația este rugată să le folosească din abundență. 

 

Dar, 13% sunt complet ineficiente nu conțin destule substanțe și alcool pentru a putea înlătura bacteriile. O doză mai mică de alcool, adică sub 60% înseamnă un produs ineficace. 

 

Produsele neconforme au fost clasate drept periculoase. 

 

Acum, aceste flacoane neconforme sunt vândute un pic mai peste tot: pe internet, în tutungerii, în supermarketuri și chiar în farmacii. Cumpărătorii sunt rugați să citească eticheta produsului înainte să îl cumpere. 

 

Prețul gelurilor dezinfectante este blocat în Franța în acest moment în care este impus așadar mai peste tot pentru a se limita propagarea coronavirusului. 

 

Si tocmai pentru că este un produs extrem de utilizat în acest moment, automat se înregistrează și foarte multe incidente ori intoxicații. În primele trei săptămâni din martie spre exemplu, așadar la începutul primei carantine impuse populației pe fondul pandemiei de coronavirus, 250 de persoane au cerut ajutorul unor echipe de specialitate pentru a interveni de urgență.

 

Oamenii au inhalat vapori toxici după ce au amestecat produse de curățat cu unele de dezinfectat. Apoi, a fost perioada în care mulți copii s-au intoxicat cu gel dezinfectant ori cu produse ce au la bază clor după ce lumea a început să folosească, în exces, aceste produse.

 

Pentru a preveni astfel de incidente, Agenția pentru Securitate Sanitară cere populației să manevreze cu atenție aceste produse și să nu le lase pe mana copiilor. De altfel, amintește că produsele de curățat și cele de dezinfectat nu trebuiesc amestecate căci există riscul să producă vapori toxici.