Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


The Economist: Paris, unul dintre cele mai scumpe trei oraşe din lume

20200418_193246.jpg

Piramida de intrare în muzeul Luvru.
Piramida de intrare în muzeul Luvru.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Paris, Zürich şi Hong Kong este trioul celor mai scumpe oraşe din lume, acolo unde costul vieţii este cel mai ridicat. Iată ce reiese dintr-un studiu publicat de săptămânul britanic The Economist. Cum se explică această schimbare într-un clasament până nu demult domincat doar de metropole asiatice

Singapore şi Osaka sunt cele două oraşe de top care au căzut în clasament pentru a lăsa loc celui mai populat oraş elveţian şi capitalei franceze. Aceste „rocade” sunt datorate în principal fluctuaţiilor monetare.

Astfel, impactul pandemiei de coronavirus asupra dolarului a modificat costul vieţii în multe ţări şi oraşe. „Valoarea dolarului american a scăzut din cauza Covid-ului în timp ce monede vest-europene sau asiatice s-au întărit, lucru care a avut un impact asupra preţurilor bunurilor şi serviciilor” subliniază specialiştii de la The Economist.

Pe de altă parte, Singapore a scăzut în clasament din cauza unei cereri mai mici datorate exodului muncitorilor străini. In fine, în oraşul nipon Osaka, preţurile au stagnat iar guvernul de la Tokyo a subvenţionat anumite costuri precum transporturile publice.

In SUA, New York a pierdut un loc pentru a se regăsi pe poziţia a 7-a alături de Geneva în timp ce Los Angeles a căzut pe locul 9, la egalitate cu Copenhaga. Surpriza cea mai mare vine însă de la Teheran. Capitala Iranului a urcat 27 de locuri în clasamentul anual privind costul vieţii în lume din cauza impactului pe care l-au avut sancţiunile americane.

 
The Economist: Paris, unul dintre cele mai scumpe trei oraşe din lume