Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


The Economist: Paris, unul dintre cele mai scumpe trei oraşe din lume

Piramida de intrare în muzeul Luvru.

Paris, Zürich şi Hong Kong este trioul celor mai scumpe oraşe din lume, acolo unde costul vieţii este cel mai ridicat. Iată ce reiese dintr-un studiu publicat de săptămânul britanic The Economist. Cum se explică această schimbare într-un clasament până nu demult domincat doar de metropole asiatice

Singapore şi Osaka sunt cele două oraşe de top care au căzut în clasament pentru a lăsa loc celui mai populat oraş elveţian şi capitalei franceze. Aceste „rocade” sunt datorate în principal fluctuaţiilor monetare.

Astfel, impactul pandemiei de coronavirus asupra dolarului a modificat costul vieţii în multe ţări şi oraşe. „Valoarea dolarului american a scăzut din cauza Covid-ului în timp ce monede vest-europene sau asiatice s-au întărit, lucru care a avut un impact asupra preţurilor bunurilor şi serviciilor” subliniază specialiştii de la The Economist.

Pe de altă parte, Singapore a scăzut în clasament din cauza unei cereri mai mici datorate exodului muncitorilor străini. In fine, în oraşul nipon Osaka, preţurile au stagnat iar guvernul de la Tokyo a subvenţionat anumite costuri precum transporturile publice.

In SUA, New York a pierdut un loc pentru a se regăsi pe poziţia a 7-a alături de Geneva în timp ce Los Angeles a căzut pe locul 9, la egalitate cu Copenhaga. Surpriza cea mai mare vine însă de la Teheran. Capitala Iranului a urcat 27 de locuri în clasamentul anual privind costul vieţii în lume din cauza impactului pe care l-au avut sancţiunile americane.

 
The Economist: Paris, unul dintre cele mai scumpe trei oraşe din lume