
Special Paris
In Franţa, exporturile de arme sub controlul Parlamentului?
leclerc.jpg

Doi ani de lucrări, 180 de audieri, vizite în patru ţări – Germania, Belgia, SUA şi Egipt – au fost necesare pentru a întocmi raportul referitor la exporturile de arme franceze. O misiune ce s-a creat în decembrie 2018, imediat după controversa privind vânzările de arme franceze – şi în particular de tancuri Leclerc – către Arabia saudită şi Emiratele arabe unite, două state susceptibile să folosească aceste arme contra civililor în războiul din Yemen.
Concluziile celor doi raportori sunt fără drept de apel. „E nevoie de un efort de transparenţă vizavi de Parlament. Actualmente, sistemul de control al exporturilor de arme este foarte opac” deplâng co-semnatarii.
Trebuie spus că în Franţa, al 3-lea exportator de armament din lume, decizia de a exporta sau nu arme este luată, potrivit unei proceduri confidenţiale, de primul ministru după avizul Comisiei interministeriale pentru studierea exporturilor de materiale de război (CIEEMG).
Jacques Maire şi Michèle Tabarot, cei doi autori ai raportului, preconizează deci instaurarea unui grup de lucru comun la Camera deputaţilor – Adunarea naţională - şi Senat pentru a studia şi controla vânzările de arme franceze. Această instanţă ar urma să fie formată doar din câţiva deputaţi şi senatori, de la putere şi din opoziţie. Ea ar avea acces la avizul CIEEMG, ar putea audia şi ea lume, ar putea emite recomandări şi chiar publica un raport de activitate anual.
Controlul acestei instanţe s-ar putea extinde şi asupra exporturilor de bunuri cu „dublă folosinţă”, precum dronele sau sistemele de supraveghere electronice, utilizabile atât în scopuri civile cât şi militare sau de menţinere a ordinii publice. In fine, cei doi deputaţi care au co-semnat raportul propun chiar întocmirea unei liste cu „clienţi” cărora va fi imposibil să se vândă astfel de tehnologii. Jacques Maire, membru al partidului prezidenţial, majoritar, LREM, speră ca astfel, printr-un mai mare control al Parlamentului, Franţa să se alieneze cu practicile din alte democraţii occidentale.
Propunerile merg în sensul celor cerute de un un grup de 14 ONG-uri umanitare şi de apărare a drepturilor omului precum Amnesty sau Human Rights Watch. Profitând de apariţia acestui raport, respectivele asociaţii care de ani de zile denunţă vânzările franceze de arme, militează acum pentru „abolirea opacităţii franceze pe vânzările de arme şi un adevărat control al Parlamentului. Franţa este o excepţie printre marile democraţii occidentale” deplâng ele într-un comunicat comun.
Pentru ONG-uri, instaurarea unui control parlamentar este cu atât mai urgentă cu cât guvernul actual continuă să livreze arme în mai multe ţări unde se comit violenţe contra populaţiilor civile, precum în Yemen. „Prin aceste vânzări, Franţa riscă să devină complice”.