Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fără baruri și fără festivaluri, noul Beaujolais ajunge în lumea Covid

o_sticla_de_beaujolais_nouveau.jpg

O sticla de Beaujolais Nouveau.
O sticla de Beaujolais Nouveau.
Image source: 
RFI/Agnieszka Kumor

Este foarte important pentru francezi, atât de important că data de la care noul vin începe să fie comercializat în Franța face obiectul a două legi: prima este din 1967 iar a doua din 1985. Ele fixează data oficială la care poate fi pus în vânzare le beaujolais nouveau.

 

Le Beaujolais Nouveau poate fi comercializat începând cu 15 noiembrie, la miezul nopții ori, din a treia joi din noiembrie.

 

Este data la care francezii se întâlnesc, de obicei, pentru a degusta noua producție. Acum, amatori de vin bun, puțini francezi chiar se dau în vânt, ca să ne exprimăm așa, după acest beaujolais.  Nu mai este nici must dar încă nu a ajuns nici în faza de vin - este ceva între cele două dar francezii se bucură să se întâlnească și să îl ciocnească, pur și simplu. 

 

Anul 2020 este special și la acest capitol iar pe fondul carantinei naționale lumea nu a putut celebra așa cum o face de obicei, în jurul unui pahar. Cei mai triști au fost, bineînțeles, producătorii.

 

Vânzările au fost foarte slabe peste tot în Franța iar producătorii se așteaptă la un minus de până la 20% din ceea ce comercializează în mod normal în acestă perioadă.

Cel mai bun scenariu este să reușească să vândă între 15 și 17 milioane de sticle în zilele ce vin. Ar fi onorabil dat fiind circumstanțele actuale, susțin producătorii, foarte mândri, în același timp de calitatea obținută în acest an.

 

Campania de promovare a fost dusă pe internet căci tot în online au fost făcute comenzile de către cei care au dorit să îl guste. Din păcate doar în familie, petrecerile de altădată, în stradă ori din podgorii sunt deja din altă epocă. Dar, mulți francezi l-au comandat pentru a putea susține filiera, pentru a-și exprima solidaritatea față de producători.

 

Poliția și-a exprimat de altfel regretul că în acest an nu mai au loc celebrele petreceri pe străzi și a invitat la prudență pentru cei care consumă alcool acasă.