Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19: Cât ar trebui să coste vaccinul dat fiind că investiţia se face cu bani publici?

o_femeie_trece_prin_fata_unui_zid_pictat_ca_un_apel_la_responsabilitate_din_partea_fiecaruia_in_lupta_impotriva_covid-19_nairobi_kenya.jpeg

O femeie trece prin fata unui zid pictat ca un apel la responsabilitate din partea fiecaruia, în lupta împotriva Covid-19, Nairobi, Kenya.
O femeie trece prin fata unui zid pictat ca un apel la responsabilitate din partea fiecaruia, în lupta împotriva Covid-19, Nairobi, Kenya.
Image source: 
REUTERS/Baz Ratner

Asigurarea unei distribuţii abordabile dar şi echitabile a unui viitor vaccin anti-Covid-19 în lumea întreagă – este angajamentul luat în cadrul summit-ului G20 derulat în acest week-end. Pandemia obligă, liderii celor mai puternice 20 de economii, au participat virtual la acest summit organizat de Arabia Saudită.

„Pandemia de Covid-19 şi impactul fără precedent în termeni de vieţi omeneşti, de mijloace de subzistenţă şi de economii afectate, este un şoc fără precedent care a scos la iveală vulnerabilităţi în modul de a ne pregăti şi de a răspunde” – se arată în comunicatul final, aprobat în unanimitate.

În privinţa vaccinurilor, al testelor şi al tratamentelor aflate în curs de elaborare, liderii celor mai puternice economii s-au angajat să depună un efort comun pentru a asigura un acces echitabil dar mai ales la un preţ abordabil, arată comunicatul final.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron s-a declarat pentru promovarea unui mecanism prin care să poată fi achitate dozele necesare unui public prioritar din statele aflate în curs de dezvoltare:

„Niciun răspuns nu va produce efectul scontat în acestă criză sanitară dacă nu este un răspuns global, coordonat şi solidar. Vă propun să concepem un mecanism de donaţii a primelor doze din viitoarea producţie ori din cele deja pre- rezervate de economiile avansate. Cu ele să vaccinăm publicul prioritar aflat în statele în curs de dezvoltare”.

Nathalie Ernoult este responsabil al campaniei de acces la medicamente esenţiale din cadrul Ministerului Sănătăţii din Franţa. Pentru ea, întrebarea esenţială este care este preţul corect al unui viitor vaccin anti-covid-19 dat fiind că investiţia publică în acest produs ar trebui să reducă, de fapt, costul final:

„Mulţi bani publici au fost puşi la dispoziţie pentru crearea vaccinurilor. Însă, întrebarea este dacă ar trebui să fie alocaţi şi mai mulţi bani publici şi unde anume. Ar trebui industriaşii să scadă preţul dat fiind sumele astronomice de bani primite deja? Ori, ar trebui să împartă preţul –pentru că primesc bani publici pentru a favoriza dezvoltarea şi cercetarea dar şi capacităţile de producţie.  Apoi, odată ce produsul există şi este pus pe piaţă este vândut foarte scump fără să se observe în preţ toate aceste investiţii publice. După opinia mea, există suficienţi bani dacă industria farmaceutică scade acest preţ şi dacă fiecare dintre fabricanţi acceptă să vândă vaccinul la adevăratul cost de producţie. Cred aşadar că avem de a face cu o chestiune relativă.”

Cancelara Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat „îngrijorată” de lentoarea discuţiilor pentru a furniza un viitor vaccin împotriva Covid-19 naţiunilor celor mai sărace.