Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Emmanuel Macron va anunţa la televiziune noile strategii pentru combaterea epidemiei

capture_decran_2020-11-23_a_17.12.25.png

Emmanuel Macron la Palatul Elysée, 4 mai 2020.
Emmanuel Macron la Palatul Elysée, 4 mai 2020.
Image source: 
Reuters/Gonzalo Fuentes

În Franţa preşedintele Emmanuel Macron va interveni în seara zilei de marţi 24 noiembrie la televiziune pentru a anunţa strategiile sanitare în lunile viitoare. Circulaţia virusului începe să scadă pe teritoriul Hexagonului iar executivul doreşte să evite cu orice preţ un al treilea eventual val de contaminări. Carantina parţială decretată pe 30 octombrie începe să-şi arate efectele pozitive. Spitalele sunt mai puţin solicitate, ca şi secţiile de reanimare.

În ciuda acestor veşti bune francezii au moralul foarte scăzut, ceea ce a observat fără îndoială şi preşedintele. Probabil din această cauză, într-un interviu acordat publicaţiei Le Journal du Dimanche, a spus: „Nimic nu este mai rău decît incertitudinea şi impresia unei morozităţi fără sfîrşit”.

Cotidianul Le Monde dezvăluie deja cîteva dintre măsurile care urmează să fie anunţate de preşedinte. Nu va fi vorba de o revenire masivă la normal, dar, începînd cu data de întîi decembrie, micile magazine se vor putea redeschide, ca şi librăriile, bibliotecile şi lăcaşurile de cult. Perioada comercială de dinaintea sărbătorilor de iarnă va putea fi deci „salvată”.

Regulile sanitare vor fi redefinite, unele ameliorate, pentru a deveni mai suple. Barurile şi restaurantele vor mai trebui să aştepte însă o vreme înainte de a primi din nou publicul, redeschiderea lor este preconizată mai degrabă în ianuarie. Executivul urmează să mai dea un răspuns legat de vacanţele de iarnă. Vor fi autorizate staţiunile de ski să funcţioneze, vor fi autorizaţi francezii să-şi rezerve hoteluri şi sejururi în preajma Crăciunului şi a Anului Nou? Lucrurile nu sunt deocamdată clare în această privinţă. În schimb se ştie deja că vor fi permise deplasările pe teritoriul Franţei pentru sărbătorile de sfîrşit de an.

Preşedintele mai urmează să anunţe strategiile legate de vaccinarea populaţiei, începînd cu ianuarie anul viitor. Le Monde evocă deasemenea dezbaterile în jurul unei strategii numită: testare, trasabilitate, izolare. Ideea este că persoanele testate pozitiv ar trebui izolate, mai rămîne de văzut unde şi cum. Emmanuel Macron mai este aşteptat şi cu anunţuri privind sprijinul acordat de stat intreprinderilor, acest sprijin este deja substanţial dar în condiţii de restricţii prelungite legate de epidemie el devine insuficient.