Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apel către preşedintele Emmanuel Macron ca să retragă controversatul proiect de lege privind „securitatea globală”

20201123_184339.jpg

Mii de oameni au manifestat sâmbàtà, 21 noiembrie, la Paris contra proiectului de lege zisà a "securitàtii globale".
Mii de oameni au manifestat sâmbàtà, 21 noiembrie, la Paris contra proiectului de lege zisà a "securitàtii globale".
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

In Franţa, preşedintele Emmanuel Macron urmează să se adreseze din nou compatrioţilor săi. Marţi seara, şeful statului va evoca perioada post-carantină, ce se va întâmpla, cum vor fi sau nu relaxate măsurile sanitare anti-Covid impuse de mai bine de trei săptămâni. In aşteptarea intervenţiei prezidenţiale, guvernul de la Paris este confruntat cu o altă problemă: protestele contra unui proiect de lege zisă „a securităţii globale” care trebuie adoptat marţi de Parlament. Zeci de mii de oameni au ieşit sâmbătă în stradă iar o serie de personalităţi lansează un apel preşedintelui Macron. Care este reproşul făcut autorităţilor?

In opinia celor care critică proiectul de lege – al cărui articol 24, cel mai controversat, a fost déjà adoptat vineri – viitorul text este un pericol la adresa libertăţii de a informa. Dezbaterea este atât de aprigă încât Gérald Darmanin, ministrul de Interne, i-a primit în audienţă luni după-amiază pe reprezentanţii jurnaliştilor.

Inainte de a încerca să calmeze spiritele, autorităţile franceze au fost confruntate sâmbătă cu manifestaţii de protest în toată ţara. La Paris, în place du Trocadéro, au venit peste zece mii de persoane; în restul Franţei, încă o dată atâţia. In opinia protestatarilor – în mare parte jurnalişti dar nu numai –textul este liberticid. Faimosul articol 24 va încadra foarte strict difuzarea „răuvoitoare” de imagini cu poliţişti şi, în general, cu forţele de ordine care intervin pe teren. In rezumat, publicarea de imagini cu poliţişti care „ar putea atenta la integritatea fizică sau psihică a acestora” va fi pasibilă cu până la un an închisoare şi 45.000 de euro amendă.

Problema este că acest articol, susţinut şi propus de Darmanin, nu este pe placul colegului acestuia de la Justiţie. Eric Dupond-Moretti a estimat public că „da, un poliţist trebuie să poată fii filmat în timpul acţiunii sale şi, nu, jurnaliştii nu trebuie să se acrediteze ca să poată acoperi o manifestaţie.” Această idee suprarealistă – în Franţa, jurnaliştii nu au avut niciodată nevoie de acreditare pentru a acoperi subiecte care se petrec în spaţiului public – ideea deci a unei posibile acreditări fusese sugerată tot de Gérald Darmanin. Pe scurt, în opinia lui Dupond-Moretti, articolul 24 pune probleme de ordin legal şi deci trebuie modificat. Doar în opinia lui, deocamdată, nu şi a colegului de la Interne.

Controversa legată de viitoarea lege a „securităţii globale” a dat naştere şi unei petiţii foarte mediatizate

Un grup de peste 30 de personalităţi care votaseră cu Emmanuel Macron în 2017, publică o petiţie în care îi cer acum acestuia să retragă texte de lege „care reprezintă un regres în materie de libertăţi de informare, de opinie, de credinţă, de educaţie, de asociare, de a manifesta şi de a contesta”.

Apelul, semnat de personalităţi din societatea civilă precum cineastul Costa-Gavras, dramaturga Ariane Mnouchkine, politologul Olivier Roy, matematicianul şi deputatul Cédric Villani sau fostul fotbalist Lilian Thuram, se intitulează „Domnule Preşedinte, nu am votat pentru asta”. Semnatarii îi cer locatarului de la Elysée să retragă proiectul de lege privind „securitatea globală” dar şi pe cel referitor la „separatisme”. „Sub pretextul iluzoriu al unei securităţi mai mari în faţa dezordinelor lumii, guvernul şi majoritatea parlamentară care acţionează în numele Dvs. sunt pe cale să ne restrângă libertăţile. A permite astfel de atacuri la libertăţile noastre echivalează cu a lăsa să se instaleze ceea ce extrema dreaptă neo-fascistă visează: un stat autoritar, în care statul de drept devine un stat de poliţie, care criminalizează mobilizarea societăţii şi anumite revendicări populare” conchid semnatarii apelului către preşedintele Franţei.

In fine, în polemica privind proiectul de lege „securitate globală” s-a amestecat şi Comisia de la Bruxelles. Intr-o declaraţie făcută publică luni, purtătorul de cuvânt al executivului european a reamintit că „Comisia se abţine să comenteze proiecte de lege dar e de la sine înţeles că în perioade de criză, e mai important ca niciodată ca jurnaliştii să poată să-şi facă treaba liberi şi în deplină securitate. Ca întotdeauna, Comisia îşi rezervă dreptul de a examina legislaţia finală pentru a verifica conformitatea ei cu dreptul UE” a mai reamintit purtătorul de cuvânt al executivului de la Bruxelles.

 
Apel către preşedintele Macron ca să retragă controversatul proiect de lege privind „securitatea globală”