Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa va instaura un „delict de ecocid”

ecocid.jpg

Mâna murdarà de petrol a unui muncitor care curàtà mareea neagrà de la Dalian, China, 21 iulie 2010.
Mâna murdarà de petrol a unui muncitor care curàtà mareea neagrà de la Dalian, China, 21 iulie 2010.
Sursa imaginii: 
Jiang He/Greenpeace/ Reuters

Doi miniştri „grei” din guvernul francez – cel al Justiţiei şi cel al Tranziţiei ecologice – anunţă într-un interviu acordat lui Journal du Dimanche apropiata creare a unui „delict de ecocid”. Noul delict vizează prevenirea şi sancţionarea atacurilor grave contra mediului înconjurător. Cum, de ce şi când va fi introdus în dreptul francez acest nou delict?

Idea de a-i sancţiona pe cei care atentează la mediul înconjurător vine de la participanţii Convenţiei cetăţeneşti pentru climă. Cei 150 de francezi făcuseră anul trecut o serie de propuneri, mai exact 149, printre care aceea de a considera atacurile vizavi de mediu drept o crimă. Emmanuel Macron s-a angajat să preia 146 dintre aceste propuneri pentru a reduce emisiile de gaze dcu efect de seră.

In cele din urmă, doi miniştri ai guvernului francez – Barbara Pomplili de la Tranziţia ecologică şi Eric Dupond-Moretti de la Justiţie – s-au raliat parţial propunerii de mai sus şi anume cei doi anunţă crearea unui „delict general de poluare”, „un delict de ecocid” şi nu o crimă. Cei doi înalţi responsabili spun că ar putea exista probleme de constituţionalitate cu cuvântul crimă şi de aceea l-au lăsat deoparte.

Penalităţile vor fi modulate în funcţie de intenţiile autorului. Pedepsele vor merge de la 3 la 10 ani închisoare, în funcţie de gravitate. Dacă este o infracţiune prin imprudenţă, pedeapsa e mai uşoară. Dacă e vorba de o încălcare deliberată a unei obligaţii sau, şi mai grav, o infracţiune intenţionată, atunci pedepsele sunt mai grele.

Amenzile sunt şi ele disuasive, de la 375.000 la 4,5 milioane de euros. „Pe vremuri, poluai şi câştigai. Mâine, poluezi si plăteşti până la de zece ori beneficiul pe care l-ai fi făcut dacă aruncai deşeurile în râu” spune ministrul Justiţiei.

Se va crea şi un al doilea delict de „punere în pericol a mediului înconjurător”. Spre deosebire de primul caz, sancţiunile aici s-ar putea aplica chiar dacă poluarea nu a avut încă loc. „Textul urmăreşte penalizarea punerii în pericol deliberate a mediului prin încălcări deliberate ale unei obligaţii” precizează ministra Tranziţiei ecologice. Pedepsele pot merge în acest caz până la un an închisoare şi 100.000 de euros amendă.

In paralel cu crearea acestor noi delicte, se va reorganiza şi justiţia. Se crează astfel jurisdicţii specializate în mediu înconjurător.

Anunţul făcut de cei doi oficiali de la Paris a fost salutat, printre alţii, de preşedintele Asociaţiei France Nature Environnement. Realizatorul şi militantul ecologist Cyril Dion regretă însă că „propunerile ce vor fi prezentate deputaţilor vor fi mai puţin ambiţioase decât cele făcute de convenţia cetăţenească şi, mai ales, nu corespund definiţiilor internaţionale ale ecocidului.”

 
Franţa va instaura un „delict de ecocid”