Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polemică în Franţa: o tabără de migranţi, improvizată în plin Paris, evacuată cu brutalitate de poliţie (VIDEO)

tabere.jpeg

Politisti evacueazà corturile migrantilor din Place de la République din Paris, 23 noiembrie 2020.
Politisti evacueazà corturile migrantilor din Place de la République din Paris, 23 noiembrie 2020.
Sursa imaginii: 
Martin Bureau, AFP

Forţele de ordine au intervenit cu brutalitatea în noaptea de luni spre marţi pentru a evacua place de la République. Acolo unde se refugiaseră sute de migranţi – în mare parte afgani - goniţi zilele trecute dintr-o altă tabără improvizată din periferia capitalei franceze. Operaţiunea de evacuare de noapte atrecutăs-a făcut fără menajamente, provocând luări de poziţie ferme, inclusiv la nivel guvernamental.

Gérald Darmanin, ministrul francez de interne, a estimat că imaginile evacuării sunt „şocante” şi a cerut deîndată un raport detaliat prefectului capitalei, Didier Lallement. Inspecţia generală a poliţiei sau „poliţia poliţiei” cum este cunoscută instanţa, s-a sesizat şi ea, a intrat în scenă, la cererea ministrului şi are 48 de ore la dispoziţie pentru a-i prezenta raportul.

 

 

Gérald Darmanin, ministrul francez de Interne, s-a declarat "socat" de anumite imagini ale evacuàrii.

De partea lor, miniştri Cetăţeniei şi ai Locuinţelor au reamintit că „migranţii sunt persoane care trebuie tratate cu umanitate şi fraternitate” şi au cerut soluţii urgente pentru migranţii evacuaţi din Place de la République.

In acest loc simbolic din inima Parisului, în foarte mare parte rezervat pietonilor, se refugiaseră luni sute de migranţi – de cele mai multe ori afgani - goniţi săptămâna trecută dintr-o tabără improvizată la Saint-Denis, în periferia capitalei. In timpul zilei de luni, ajutaţi de susţinătorii lor şi de diverse asociaţii, migranţii au montat vreo 500 de corturi albastre în piaţă. Instalarea lor acolo a fost însă de scurtă durată. In cursul serii şi până noaptea târziu, forţele de ordine au intervenit pentru a-i răspândi pe migranţi. După ce le-au demontat corturile – uneori când ocupanţii mai erau în interior – poliţiştii i-au gonit folosind gaze lacrimogene şi grenade de dispersare.

 

 

Imagini filmate de @Anth_Yn, jurnalist

In mai multe secvenţe video postate de militanţi sau jurnalişti care au asistat la evacuare, se pot vedea grupuri întregi de exilaţi împinse de poliţie până la porţile Parisului unde, din fericire, diverse asociaţii organizaseră distribuţii de produse alimentare.

ONG-urile care se ocupă de migranţi estimează că acum e nevoie de 500 până la o mie de locuri de cazare pentru aceşti oameni. Săptămâna trecută, după evacuarea de la Saint-Denis, vreo 3 mii de migranţi fuseseră cazaţi de urgenţă în diverse săli de sport sau alte adăposturi vacante. Sute de alţi migranţi – între 500 şi o mie - au rămas însă mai departe pe drumuri unde se regăsesc aşadar din nou acum după scurta lor „şedere” în Place de la République din Paris.

Reacţiile politice nu au întârziat să apară pe reţelele de socializare sau în presă. Ian Brossat, adjunct comunist la Primăria Parisului, a estimat că „statul se dă în spectacol de o manieră lamentabilă aducând un răspuns poliţienesc la o problemă socială.” Socialiştii parizienii s-au declarat şi ei „consternaţi şi scandalizaţi” de această evacuare. „Nu se răspunde mizeriei cu bulanul poliţienesc” a estimat şi directoarea asocaţiei France terre d’asile. „Singurul răspuns al autorităţilor este forţa” a deplâns şi o responsabilă de la Médecins sans frontières – Medici fără frontiere.

 

 

Imagini de jurnalistul @RemyBuisine, molestat de politie luni seara

In schimb, Prefectura Parisului – pusă în cauză de intervenţia poliţiei – şi regiunea Ile-de-France, cea a capitalei franceze, cele două instanţe care se ocupă de punerea la adăpost a celor fără domiciliu, au semnat un comunicat comun în care reamintesc faptul că „constituirea de astfel de tabere nu este un lucru acceptabil. Am procedat deci la dispersarea acestei ocupări ilicite a spaţiului public.” Trebuie precizat că de la începutul anului, prefectul capitalei, controversatul Didier Lallement, a instituit principiul „toleranţă zero” pentru taberele ilegale de migranţi la Paris. Motiv pentru care multe dintre ele s-au deplasat spre periferie unde însă „invizibilitatea” fragilizează şi mai mult situaţia acestor exilaţi.

 
Polemică în Franţa: o tabără de migranţi, improvizată în plin Paris, evacuată cu brutalitate de poliţie