Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Etiopia: un conflict cu consecinţe imprevizibile

whatsapp_image_2020-11-17_at_17.30.11_1_0.jpeg

Locuitori ai regiunii Tigray în exod spre Sudan.
Locuitori ai regiunii Tigray în exod spre Sudan.
Image source: 
Elliot Brachet/RFI

Consiliul de Securitate ONU s-a reunit marţi 24 noiembrie pentru a discuta despre situaţia din Etiopia, unde regiunea Tigray s-a răzvrătit împotriva puterii centrale. O vastă operaţiune militară a fost lansată de trupele guvernamentale, pe 4 noiembrie, împotriva rebelilor din Tigray, cu grave consecinţe asupra populaţiei.

Conflictul din Etiopia, ţară numărînd peste o sută de milioane de locuitori, riscă să fie un factor de destabilizare suplimentar într-o regiune unde violenţele sunt endemice. Este suficient să privim harta Africii şi să constatăm că Etiopia se învecinează cu Somalia, Eritreea, Sudanul, Sudanul de sud. Iar pe partea cealaltă a Golfului Aden se află Yemenul. O zonă explozivă deci, iar ONU se teme că acest conflict ar putea provoca un exod masiv de refugiaţi. 40 000 de etiopieni s-au refugiat deja în Sudan. UNICEF afirmă că 2 300 000 de copii au nevoie de asistenţă în regiunea Tigray.

Trupele guvernamentale pregătesc asaltul decisiv asupra oraşului Mekele, numărînd 500 000 de locuitori.

În centrul conflictului se află aşa-numitul Front de Eliberare a poporului din Tigray. Această formaţiune a controlat timp de trei decenii aparatul politic şi securitar al Etiopiei, dar acum se consideră marginalizată în urma unei reforme administrative a statului. Etnia din regiunea Tigray reprezintă doar 6 la sută din populaţia Etiopiei, de unde criticile formulate la adresa acestei formaţiuni căreia i se reproşează acum că a avut un rol prea mare în raport cu procentul de populaţie pe care îl reprezintă. În schimb, în 1991, acest Front de Eliberare a poporului din Tigray a reuşit să intre în Adis Abeba şi să-l răstoarne de la putere pe dictatorul Mengistu care conducea ţara de 20 de ani.

Într-un contxt complicat au intervenit mai mulţi mediatori, Uniunea Africană în primul rînd. Parisul a condamnat violenţele şi sprijină o iniţiativă americană de reglemenatre a conflictului.