
Special Paris
Ecouri după o vizită „secretă” a premierului israelian în Arabia Saudită
48735c1.jpg

De notat că la Ryad această ştire este dezminţită, şi anume faptul că Mohammed ben Salman, noua autoritate absolută a Arabiei Saudite, ar fi avut convorbiri cu premierul israelian. Agenţia France Presse precum şi alte agenţii de presă furnizează însă informaţii detaliate despre călătoria efectuată duminică de Benjamin Netaniahu, cu un avion privat, în oraşul Nenom, situat în nord-vestul Arabiei Saudite, nu departe de Israel. Din depeşele Agenţiei France Presse mai aflăm că premierul israelian a fost însoţit de Yossi Cohen, şeful serviciilor secrete israeliene.
Această vizită se înscrie într-o lungă serie de consultări, mai mult sau mai puţin vizibile şi mediatizate, pe care le-a lansat Benjamin Netaniahu cu ţările arabe în context de mediere americană. Reamintesc că preşedintele american Donald Trump, la cererea insistentă a Israelului, a retras Statele Unite din acordul nuclear semnat de comunitatea internaţională cu Iranul. Viitorul locatar al Casei Albe, Joe Biden, şi-a exprimat însă intenţia de a relua negocierile cu Iranul, ceea ce speră de fapt şi europenii. Pe tot parcursul mandatului prezidenţial al lui Donald Trump europenii au reuşit să rămînă uniţi în privinţa dosarului iranian. Ei consideră că acordul semnat cu Teheranul în iulie 2015 este unul de natură să consolideze pacea în regiune, întrucît iranienii s-au angajat să-şi întrerupă programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor economice decretate împotriva lor.
Din punctul de vedere al Israelului acest acord reprezintă însă o gravă ameninţare. Premierul Benjamin Netaniahu a depus eforturi gigantice pentru a convinge toată lumea că Iranul şiit condus de ayatolahi nu vrea altceva decît să cîştige timp, şi că reprezintă un pericol mortal atît pentru Israel cît şi pentru ţările arabe sunite din regiune. Si probabil că în perspectiva unei schimbări de strategie la Casa Albă, odată cu venirea democratului Joe Biden, încercă acum Netaniahu să-şi extindă coaliţia anti-iraniană printr-o apropiere de Arabia saudită.
Multă vreme ţările arabe au condiţionat reluarea relaţiilor cu Israelul de rezolvarea problemei palestiniene. Această poziţie de principiu s-a fisurat însă treptat, şi puţini sunt cei care mai cred acum că un stat palestinian viabil ar putea fi creat alături de statul evreu. Pragmatismul, precum şi spectrul unei hegemonii regionale a Iranului, i-au făcut pe mulţi lideri arabi suniţi să se alieze strategic cu Israelul.
Observatorii avizaţi spun că regele Salman al Arabiei Saudite, în vîrstă de 84 de ani, va continua să condiţioneze normalizarea relaţiilor cu Israelul de recunoaşterea drepturile pe care le au palestinienii în regiunea numită altădată Palestina. Numai că regele este bătrîn şi bolnav, iar de trei ani omul aflat în fruntea statului este fiul său Mohammed ben Salman. Ori, moştenitorul tronului are o cu totul altă viziune politică, şi face mari eforturi pentru a impune Arabia Saudită ca un important actor regional. Monarhiile petroliere din regiunea Golfului mai văd normalizarea relaţiilor cu Israelul şi ca o oportunitate economică, întrucît doresc să-şi diversifice economiile, foarte dependente de petrol. Israelul reprezintă şi o sursă de acces la tehnologii sofisticate, inclusiv la echipamente militare performante.
După toate probabilităţile, procesul de normalizare a relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Israel va avansa în ritm lent, pe măsură ce masele arabe vor putea fi convertite şi ele la pragmatism politic. Pentru că sute de milioane de arabi suniţi consideră în continuare că Israelul şi America reprezintă în lume răul absolut, de unde şi prudenţa lui Mohammed ben Salman, care nu a vrut să recunoască deschis că s-a văzut cu Benjamin Netaniahu.