Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa Covid: Emmanuel Macron anunţă o ieşire din carantină în trei etape

macron.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, în timpul interventiei sale radiotelevizate din 24 noiembrie 2020.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, în timpul interventiei sale radiotelevizate din 24 noiembrie 2020.
Sursa imaginii: 
AFP - THOMAS COEX

Intr-o nouă intervenţie televizată – a doua în mai puţin de o lună – Emmanuel Macron le-a detaliat compatrioţilor săi următoare etape ale luptei anti-Covid. Preşedintele Franţei a schiţat un scenariu în trei timpi, aplicabil doar dacă obiectivele sanitare sunt satisfăcătoare. Pentru moment, un singur lucru este cert, o relaxare a măsurilor de carantină.

«Am trecut de vârful celui de-al doilea val al epidemiei, putem deci trece la o nouă etapă» a estimat Emmanuel Macron în noua sa intervenţie solemnă.

Incepând de sâmbătă 28 noiembrie dimineaţa, adică peste 4 zile, francezii se vor putea mişca mai mult timp şi pe distanţe mai lungi. 20 de kilometri şi trei ore, în loc de un kilometru şi o oră, care este regimul actual, în vigoare de o lună. Deplasările se vor face însă tot pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, ca şi acum. Cu alte cuvinte, deplasarea rămâne în continuare excepţia iar statul acasă, regula.

De asemenea, sâmbătă se vor putea redeschide toate comerţurile, toate magazinele de proximitate – inclusiv deci librăriile, magazinele de discuri sau buticurile de haine. Pentru asta însă, comersanţii s-au angajat să respecte un protocol extrem de strict, precum orarul maxim de închidere 9 seara dar şi număr restrâns de clienţi în magazin în acelaşi timp.

Tot din acest week-end se vor putea relua slujbele şi ceremoniile în diversele lăcaşuri de cult – biserici, temple, sinagogi, moscheei, şamd. Cu condiţia ca să nu fie mai mult de 30 de enoriaşi în acelaşi timp în incintă.

Dacă indicatorii epidemiologici sunt satisfăcători, mai exact dacă corespund pragurilor maxime decise de guvernanţi, atunci în data de 15 decembrie intră în vigoare etapa a doua a strategiei prezidenţiale şi anume ridicarea carantinei. Se vor impune însă atunci din nou interdicţiile de circulaţie nocturnă, între 9 seara şi 7 dimineaţa, cu excepţia serilor de 24 şi 31 decembrie. In afara orelor de interdicţie, oamenii vor putea deci circula liber, câtă vreme vor dori şi oricât de departe, în particular pentru a se putea regăsi în familie de sărbători. «Deplasările inutile trebuie însă evitate» a insistat Emmanuel Macron.

Se redeschid tot atunci, în 15 decembrie, cinematografele, teatrele şi muzeele dar rămân mai departe cu obloanele trase restaurantele, barurile şi discotecile, adică locurile închise unde se adună lume multă şi deci creşte potenţialul de răspândire al coronavirusului.

Patronii staţiunilor de schi rămân nesatisfăcuţi. In ciuda insistenţelor lor şi a negocierilor care continuă, Emmanuel Macron a prezis déjà că o redeschidere în ianuarie ar fi «cea mai bună soluţie».

In fine, a treia şi ultimă etapă a planului prezidenţial francez este 20 ianuarie, dată la care se vor putea anunţa noi decizii – dar iarăşi în funcţie de parametrii epidemiologici. Revenirea în clasele de liceu a tuturor elevilor deodată, redeschiderea sălilor de sport şi a restaurantelor, şamd. De abia 15 zile după această ultimă etapă, adică la începutul lui februarie, studenţii vor putea reveni în universităţi, locuri în care nu au apucat până acum să meargă decât vreo 2-3 săptămâni de la începutul anului universitar.

In privinţa viitoarei campanii de vaccinare – care va începe la sfârşit de decembrie, început de ianuarie – şeful statului a preconizat ca primii beneficiari să fie persoanele cele mai fragile, precum cele în vârstă. De asemena, într-o ţară extrem de reticentă vizavi de vaccinuri, Emmanuel Macron a anunţat pe un ton ferm că «vaccinarea nu va fi obligatorie».

Toate aceste măsuri de ordin general – la care se adaugă unele de ordin strict economic - anunţate de locatarul de la Elysée şi apelul la responsabilitatea compatrioţilor săi sunt menite să evite Franţei un al treilea val şi o a treia carantină.

De notat că noua intervenţie radiotelevizată a lui Emmanuel Macron a avut loc în ziua în care Franţa a depăşit pragul simbolic de 50.000 de morţi de Covid-19 de la începutul pandemiei, acum 9 luni.

 
Franţa Covid: Emmanuel Macron anunţă o ieşire din carantină în trei timpi