Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța impozitează giganții internetului în ciuda represaliilor americane

gafa_-_acronim_pentru_google_apple_facebook_amazon.jpg

GAFA - acronim pentru Google, Apple, Facebook, Amazon.
GAFA - acronim pentru Google, Apple, Facebook, Amazon.
Image source: 
AFP/Damien Meyer

Taxa GAFA va fi aplicată în 2020 în ciuda amenințărilor americane de taxare a produselor franceze, anunță ministrul Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire.

Responsabilul susține că toate companiile vizate au primit avizul de impozit pentru 2020. Printre ele se află Facebook și Amazon. 

 

Franța se expune astfel sancțiunilor americane în plină tranziție la Casa Albă. 

 

Președintele Donald Trump a mărit deja cu 25% taxele vamale pentru vinul francez în cadrul conflictului privitor la ajutoarele de stat vărsate către Airbus și Boeing. 

 

Parlamentul francez a adoptat în iulie 2019 o taxă de 3% pe cifra de afaceri a giganților de internet ce operează în Franța. 

 

Este vorba de Google, Amazon, Facebook și Apple dar și alte multinaționale acuzate de evaziune fiscală.

 

Taxa GAFA a adus statului francez 350 de milioane de euro în 2019 iar pentru acest an ar fi trebuit să aducă cel puțin dublu. 

 

Washington a considerat taxa discriminatorie și a amenințat că va taxa brânza, cosmeticele și gențile franceze - simbol al luxului. 

În ianuarie, a fost decis însă un ”armistițiu”, între Franța și Statele Unite, pentru a lăsa loc negocierilor sub egida OCDE - Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cea care dorea crearea unui impozit mondial pe multinaționale.

 

Practic, promisiunea era ca Parisul să nu taxeze societățile GAFA iar Statele Unite să nu sancționeze produsele franceze. 

 

Negocierile au eșuat în octombrie astfel că Parisul a trimis factura giganților de internet. Sancțiunea americană se ridică însă la 1,3 miliarde de dolari, dacă va fi pusă în practică.