Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


IATA: 100 de miliarde de euro pagube pentru transportatorii aerieni în 2020

calatori_asteapta_sa_se_testeze_intr-un_centru_situat_pe_aeroportul_din_frankfurt._centrul_a_fost_creat_de_lufthansa_si_fraport._.jpg

Calatori asteapta sa se testeze într-un centru situat pe aeroportul din Frankfurt. Centrul a fost creat de Lufthansa si Fraport.
Calatori asteapta sa se testeze într-un centru situat pe aeroportul din Frankfurt. Centrul a fost creat de Lufthansa si Fraport.
Image source: 
REUTERS/Kai Pfaffenbach

An extrem de dificil pentru companiile aeriene, a căror avioane sunt ținute la sol de criza sanitară. Dacă în iunie pierderile la nivel global erau estimate la peste 70 de miliarde de euro, noul calcul arată pentru 2020 o pagubă de 100 de miliarde de euro. Transportatorii caută soluții pentru a putea zbura din nou.

Pierderile companiilor aeriene din lumea întreagă continuă să fie tot mai mari.

 

Asociația Internațională de Transport Aerian - IATA, a calculat încă o dată pierderile pentru acest an iar rezultatul este sombru.

 

Pierderile la scară mondială ar putea atinge 100 de miliarde de euro comparativ cu un an 2019 în care profitul a fost de 25 de miliarde de euro. Iar transportul aerian a ajuns la nivelul din 2003, cu mai puțin de 2 miliarde de pasageri în 2020 comparativ cu 4,5 miliarde în 2019.  

 

Previziunea specialiștilor: o revenire la ceea ce era înainte de criză precum și plata datoriilor ar putea dura chiar și 10 ani. 

 

În iunie, IATA estima pierderi de ”doar” 71 de miliarde de euro.

 

Acum, dacă vor să le țină în viață, multe guverne vor trebui să ajute aceste companii aeriene. La nivel global, zeci de companii aeriene au fost ajutate cu 160 de miliarde de dolari pentru a trece de 2020. Însă pentru a trăi și de aici încolo, mai este nevoie de alte 70 ori 80 de miliarde de dolari, a calculat IATA care nu prevede o revenire la normal înainte de 2024. 

 

Pentru companii, ieșirea din criză depinde de viitorul vaccin și de testul de depistare al bolnavilor. 

 

Compania australiană Qantas a anunțat luni că va condiționa pasagerilor viitorul vaccin, pentru zborurile inter-continentale. 

 

Pentru a accelera reîntoarcerea, IATA cere guvernelor europene să ridice toate restricțiile de circulație și să impună testarea călătorilor. Transportatorii susțin că testarea rapidă ce se face în acest moment în aeroporturi, este o soluție foarte eficientă. 

 

În plus, se dorește crearea unui pașaport sanitar de călătorie ce va fi negociat cu guvernele. El va conține toate informațiile privind formalitățile sanitare necesare în timpul unei deplasări, rezultatul testelor de depistare a Covid-19 și al vaccinului făcut, ori nu, de călător. Potrivit IATA, acest ”travel pass” va fi disponibil din primul trimestru al 2021.