Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cinci faze de vaccinare în Franţa începînd cu ianuarie 2021

capture_decran_2020-12-01_a_18.10.40.png

Image source: 
REUTERS/Dado Ruvic

În Franţa, autorităţile sanitare au furnizat detalii privind modul în care se va desfăşura, în cinci etape, vaccinarea populaţiei franceze anul viitor. Prioritatea va fi acordată persoanelor cele mai fragile.

Vor fi vaccinate în primul rînd persoanele, în număr de 840 000, aflate în căminele vîrstei a treia, precum şi personalul care se ocupă de ele. Această primă operaţiune va începe în luna ianuarie. Mai sunt prioritare persoanele avînd peste 50 de ani care suferă de anumite boli cronice, obezitate, probleme respiratorii, hipertensiune, diabet, cancer şi altele… Pentru prima fază vor fi necesare două milioane de doze de vaccinuri.

O a doua fază vizează toate persoanele în vîrstă, toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii, în total cam 15 milioane de persoane.

A treia fază vizează restul populaţiei avînd peste 50 de ani, deci alte 17 milioane de persoane.

Faza a patra vizează persoanele avînd sub 50 de ani, în această categorie intrînd şi mulţi salariaţi care, prin profesia lor, sunt în contact cu publicul. În sfîrşit, faza a cincea este rezervată pentru toată lumea, cu excepţia celor care au mai puţin de 18 ani. Minorii nu sunt deci prioritari întrucît se consideră că formele grave de Covid sunt foarte rare în cazul lor.

În cursul acestui proces de vaccinare vor fi cu siguranţă evaluate şi rezultate, şi se va observa dacă nu se produc efecte secundare nedorite.

Mai rămîn însă multe lucruri de pus la punct legat de logistică: cum vor fi stocate vaccinurile, cine va fi autorizat să vaccineze…  Pe de altă parte, cum trei vaccinuri diferite sunt disponibile în prezent, nu se ştie care dintre ele va fi cel mai eficient. Pentru moment populaţia în Franţa nu este obligată să se vaccineze, dar preşedintele francez preconizează o foarte intensă campanie de informare şi persuasiune în acest sens.