Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: un articol de lege controversat, destinat să-i protejeze pe poliţişti, va fi rescris

capture_decran_2020-12-01_a_18.16.43.png

Violenţe în contextul unei manifestaţii la Bordeaux, 16 noiembrie 2019.
Violenţe în contextul unei manifestaţii la Bordeaux, 16 noiembrie 2019.
Image source: 
MEHDI FEDOUACH / AFP

În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a intervenit pentru a dezamorsa o criză politică provocată de noua lege de securitate globală. Unul din articolele acestei legi, legat de dreptul de a-i filma pe poliţiştii aflaţi în misiune, va fi total rescris în urma unei vaste mobilizări a stîngii.

Sîmbătă 28 noiembrie 130 000 de persoane au manifestat în Franţa împotriva acestei legi, în ciuda pandemiei şi a riscului de contaminare cu Covid 19. Protestele au vizat în mod special unul din articole, cu numărul 24, considerat un atentat la libertatea de a informa. Mai precis, în virtutea acestei prevederi, riscau să fie penalizaţi jurnaliştii, dar şi toate persoanele care ar fi filmat poliţişti şi ar fi difuzat respectivele imaginei cu scopul dezvăluirii identităţii respectivilor poliţişti.

Preşedintele Emmanuel Macron a fost, din ceea ce relatează cotidianul Le Monde, nemulţumit de acţiunea ministrului său de interne, Gérald Darmanin, aflat la originea acestei legi destinată de fapt să-i protejeze pe poliţişti. În contextul actual însă opinia publică franceză pare mai degrabă înclinată să condamne violenţele comise de poliţişti decît cele, infinit mai numeroase, comise de extremişti de toate felurile împotriva poliţiştilor cu fiecare ocazie şi la fiecare manifestaţie.

Cotidianul Libération a publicat săptămîna trecută un articol în care se arată că poliţia franceză ar fi „cangrenată” de flagelul rasismului şi al violenţei. Ministrul de resort a recunoscut şi el existenţa unor probleme „structurale” în sînul poliţiei şi şi-a propus să restaureze relaţiile de încrede între populaţie şi poliţia republicană. Polemica în jurul acestui subiect a reizbucnit după ce, pe data de 21 noiembrie, patru poliţişti au recurs la violenţe nejustificate pentru a aresta un francez de culoare, producător de muzică. Cum întreaga scenă a fost filmată, violenţele comise de poliţişti apar ca absolut aberante şi revoltătoare, deşi există şi unele zone de umbră în jurul acestei afaceri.

Într-un context de nemulţumire generală suscitată de pandemie, aceste tensiuni sociale cad cît se poate de prost pentru executiv, care încearcă de altfel să calmeze lucrurile. S-ar putea însă, după cum spun unii observatori, ca întreaga lege de securitate globală să trebuiască să fie retrasă, şi nu doar articolul 24.