Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libération: In România, legislativele se ţin pe fondul luptei anti-corupţie

orban.jpg

Premierul Ludovic Orban, în fata Parlamentului, 5 februarie 2020.
Premierul Ludovic Orban, în fata Parlamentului, 5 februarie 2020.
Sursa imaginii: 
Daniel Mihailescu/AFP

Sub titlul „In România, legislativele se ţin pe fondul luptei anti-corupţie”, ziarul francez Libération comentează situaţia din România şi contextul în care se desfăşoară duminică alegerile legislative. Un rezumat al articolului:

„PNL este la putere dar fără majoritate în parlament. Liberalii speră însă la un rezulat bun duminică pentru a reforma justiţia” notează încă din introducere semnatara articolului din Libération.

Nelly Didelot continuă. „Uniunea europeană are şi un al doilea premier numit Orban dar care este mult mai discret decât liderul conservator ungar. Ludovic Orban, întrucât despre el este vorba, e liberal, conduce guvernul de la Bucureşti de un an de zile dar rămâne un guvern fragil. Legislativele de duminică i-ar putea însă permite construirea unei majorităţi stabile în Parlament, dacă este să ne uităm la ultimele sondaje de opinie. „Nu trebuie acordat prea mult credit sondajelor” avertizează totuşi Silvia Marton. Profesoara universitară de ştiinţe politice, intervievată de Libération, mai e de părere că „din cauza pandemiei, participarea rămâne o mare necunoscută. Ea va decide rezultatul alegerilor, în funcţie de care electorate se vor mobiliza” mai spune Marton.

„In acest context, tânărul partid USR, fondat în 2015, ar urma să joace un rol-cheie. Liberal şi eurofil, aliat cu LREM pe băncile Parlamentului european, USR are mulţi candidaţi veniţi din societatea civilă. Cu rezultate bune la recentele alegeri locale în mai multe oraşe mari, inclusiv la Bucureşti, partidul este într-o dinamică pozitivă înaintea legislativelor de duminică. USR, care sprijină déjà actualul guvern fără să facă însă parte din el, s-ar putea alia cu PNL pentru a ajunge la putere” prezice Libération.

„Nu-i mai puţin adevărat că cele două partide s-au atacat de-a lungul unei campanii electorale foarte terne, şterse. La fel, diverşii candidaţi s-au contrat şi pe chestiuni legate de măsurile sanitare. USR a militat mai degrabă pentru o nouă carantină dar liberalii au refuzat să instaureze măsurile stricte din primăvară. Cât despre PSD, el a cerut amânarea scrutinului şi, mai ales, a recrutat doi dintre cei mai mari specialişti sanitari din ţară reaminteşte ziarul francez. „Intr-o ţară care numără de două ori mai multe cazuri pe cap de locuitor decât Franţa şi care duce lipsă cruntă de medici după exodul acestora în ţări mai bogate, argumentul poate avea efectul scontat. Si totuşi, social-democraţii întreţin o postură echivocă vizavi de Covid. In timp ce la Bucureşti trage semnalul de alarmă, în alte locuri, PSD este capabil să susţină discursuri anti-mască sau să minimalizeze epidemia” consemnează Nelly Didelot.

In finalul articolului ei, jurnalista de la Libération subliniază „singura excepţie, aceea a electoratului USR, mai degrabă urban şi educat, care votează cu adevărat contra corupţiei. Pe această temă recurentă a luptei anti-corupţie, cele două mari partide – PSD şi PNL - au greutăţi în a ţine discursuri credibile. Guvernul social-democrat a căzut anul trecut după încarcerarea liderului PSD Liviu Dragnea, printre altele, într-o afacere privind o reformă controversată a justiţiei care urmărea reducerea puterilor de care beneficiază parchetul anti-corupţie. In ciuda promisiunilor de a reveni asupra acestei legi, Ludovic Orban nu a avansat pentru moment în acest dosar. Pe motiv că guvernul său nu mai are posibilitatea să reformeze justiţia prin decret şi că are nevoie să treacă pe cale parlamentară.”

 
Libération: In România, legislativele se ţin pe fondul luptei anti-corupţie